HRCroatian
Početna
HKKKI dogovorio suradnju s Ekonomskim institutom
HKKKI dogovorio suradnju s Ekonomskim institutom
Hrvatski klaster kreativnih i kulturnih industrija 10. prosinca potpisao je Ugovor s Ekonomskim institutom u Zagrebu koji je odabran kao partner za izradu studije koja će dati uvid u cjelovitu ekonomsku snagu Kreativnih i kulturnih industrija u Hrvatskoj.

Izrada studije započinje potpisivanjem ugovora i razvijat će se u nekoliko faza od kojih je prva radni sastanak svih relevantnih dionika koji će sudjelovati uz Ekonomski institut u razvoju ove studije. „Neophodno je doći do što više podataka koji će dati realnu sliku ekonomske snage Kreativnih i kulturnih industrija. Do sada smo se uvijek oslanjali na Državni zavod za statistiku koji će i sada odigrati važnu ulogu u izradu studije, međutim naš sektor je vrlo specifičan i potrebni su dodatni napori kako bismo stekli čim bolji uvid u obuhvat sektora." rekla je Nikolić Popović.

Studija koja je predstavljena na prezentaciji projekta KREATIVNA HRVATSKA, a koju je inicirala Europska grupacija društava autora i skladatelja GESAC, postavila je Kreativne i kulturne industrije na vrlo snažnu gospodarsku poziciju.

Proizvodi kreativnih i kulturnih industrija danas prožimaju naš život i oblikuju nove paradigme industrijskog razvoja koje prije 20 godina nisu bile prepoznate. Kako bi državni sustavi pratili brzi napredak europskog i regionalnog okruženja u kojem se nalazimo, neophodno je razumjeti ekonomski i razvojni potencijal novih industrija kao što su kreativne i kulturne industrije koje su u razvijenom svijetu već odavno prepoznate kao jedan od glavnih pokretača i akceleratora razvoja gospodarstva. Stoga je glavni cilj studije procijeniti ekonomski značaj kreativnih i kulturnih industrija za ukupno gospodarstvo Republike Hrvatske i time potaknuti razvoj tog sektora.

Kreativne i kulturne industrije su u Hrvatskoj relativno nov pojam i trenutno nisu prepoznate kao legitiman gospodarski sektor, unatoč tome što cijeli sustav od obrazovanja do klasifikacije postoji i aktivan je u upotrebi. Jedino istraživanje na nacionalnoj razini na tu temu proveo je 2004. godine Državni zavod za intelektualno vlasništvo u suradnji sa Svjetskom organizacijom za intelektualno vlasništvo.

Već tada brojke su bile relevantne za gospodarstvo, te su pozicionirale kreativne i kulturne industrije kao sektor čiji doprinos iznosi 4,29 % BDP i broje 36.054 zaposlenih za industrije koje su bazirane na intelektualnom vlasništvu. Ukupno za cijeli sektor je doprinos iznosio 4,8 % u ukupnom BDPu i 54.485 zaposlenih što iznosi 4,22 % od ukupno zaposlenih u Republici Hrvatskoj. ("Ekonomski doprinos djelatnosti temeljenih na autorskom pravu u gospodarstvu Republike Hrvatske").

Ciljevi studije će biti utvrđivanje sljedećeg:

1. Definiranje sektora kreativnih i kulturnih industrija,
2. Procjena ekonomskog značaja kreativnih i kulturnih industrija za ukupno gospodarstvo Republike Hrvatske,
3. Procjena zaposlenosti,
4. Pokazatelji poslovanja,
5. Identifikacija postojećih zakonskih i institucionalnih okvira i prepreka za razvoj kreativnih i kulturnih industrija,
6. Problematika mjerenja ekonomskog doprinosa kreativnih i kulturnih industrija,
7. Identifikacija mogućnosti promjena neophodnih za razvoj kreativnih i kulturnih industrija,
8. Izrada prijedloga i preporuka okvira, alata i projekata za funkcionalni razvoj kreativnih i kulturnih industrija u Hrvatskoj.
Datum:
18.12.2014
Natrag