Konferencija Smart Cities Zagreb
HRCroatian
Početna
Konferencija Smart Cities Zagreb
Konferencija Smart Cities Zagreb
"Jesu li pametna rješenja rezervirana samo za bogate?" bila je tema drugog okruglog stola na Liderovoj konferenciji" Smart Cities 2015.: Pametni gradovi - od ideje do realizacije" održanoj 15. svibnja u zagrebačkoj KD Lisinski.

„Svi projekti iz domene pametnih gradova prikladni su kako za financiranje iz EU fondova, tako i preko modela JPP (Javno-privatni sektor) koji omogućuju isporuku javnih projekata bez novog povećanja javnog duga. Onaj tko ima veće budžete lakše će provesti ideje, ali opcije su otvorene i moguće za sve one koji to žele", ustvrdio je Damir Jurčić iz Agencije za investicije i konkurentnost.

Sudionici panela istaknuli su kako manji i siromašniji gradovi mogu implementirati pametna rješenja, a Jose Francisco Diego Calvo smatra kako su takva rješenja prikladna za gradove svih veličina. Andrea Novaković iz Dubrovačke razvojne agencije (DURA), tvrdi da usprkos tome što je njen grad zadnjih par mjeseci bio bez proračuna, da su upravo oni napravili najviše po pitanju realizacije "pametnog grada".

„Ništa nije rezervirano za bogate, pogotovo ne pamet. No, moramo biti svjesni da govorimo o novim tehnologijama, a imamo infrastrukturu iz 19. stoljeća. Ne mogu se preskočiti desetljeća neulaganja", zaključio je Davor Inđič iz EBRD-a.

Posljednja panel rasprava na Liderovoj konferenciji "Smart Cities 2015: Pametni gradovi - od ideje do realizacije" dala je priliku čelnim ljudima hrvatskih gradova da predstave sudionicima konferencije trenutnu situaciju vezanu za implementaciju nove tehnologije.

Moderator ovog okruglog stola bio je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović, a na njemu je sudjelovala i Andrea Novaković.
Datum:
18.05.2015
Natrag