OPĆINA STON, DPDS I UGOSTITELJI U PROJEKTU SLOW FOODA
HRCroatian
Početna
OPĆINA STON, DPDS I UGOSTITELJI U PROJEKTU SLOW FOODA
OPĆINA STON, DPDS I UGOSTITELJI U PROJEKTU SLOW FOODA
20171214_085418 20171214_102009 20171214_102038 20171214_114002 20171214_085451 slik_2 slika_1
Nakon predstavljanja u Turističko-ugotiteljskoj školi Dubrovnik, projekt Slow Food Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana u srijedu je 13. prosinca, u prostorijama DURA-e, prezentiran predstavnicima Društva prijatelja dubrovačke starine.

Voditelji projekta Mia Hrnić i Ivo Kara-Pešić tročlanoj su delegaciji DPDS-a predstavili osnovne ciljeve i metodologiju projekta te blisku povezanost nematerijalne baštine hrane i spomeničke baštine Konavala i Stona koju Društvo obnavlja, ili ju je obnavljala u prošlosti. Posebnu je pozornost privukla ideja stvaranja adekvatnog sadržaja za obnovljene prostore spomeničke baštine u Dubrovniku i stonskom kraju. Svi prisutni složili su se da bi predloženi koncept bio vrlo atraktivan doprinos kulturnoj i turističkoj ponudi, ali da je zbog njegove ambicioznosti u realizaciju potrebno uključiti više aktera. Također je zaključeno da obnova vrijedne spomeničke baštine ima smisla samo ako se unaprijed jasno definira dugoročna namjena kojom građevina dobija dodanu vrijednost te na taj način u ekonomskom smislu postane samoodrživa.

U četvrtak 14. prosinca projekt je, u prisustvu direktorice DURA-e, Ana-Marije Pilato, predstavljen i načelniku Općine Ston, Vedranu Antunici. Istaknuta je važnost Stona i okolice za dubrovačku gastro baštinu, kao i za cjelokupan projekt Slow Food Središnja Europa. Ivo Kara-Pešić podsjetio je na već postojeću sinergiju projektnih partnera i Društvo prijatelja dubrovačke starine kada je riječ o sadržaju koji treba stvoriti za obnovljenu spomeničku baštinu u Stonu i Malom Stonu. Načelnik Antunica izrazio je zadovoljstvo projektnim prijedlogom te je prisutne upoznao s daljnjim planovima obnove spomeničke baštine u stonskom kraju. Direktorica Pilato pohvalila je rad projektnog tima i poželjela mu ostvarenje svih predviđenih ciljeva.

Istoga dana s projektom su upoznati i predstavnici Udruge dubrovačkih ugostitelja. Voditelj projekta Ivo Kara-Pešić u prezentaciji je poseban naglasak stavio na važnost restorana i kuhara u očuvanju i širenju lokalne gastro kulture. Prisutnima je detaljno predstavljen Slow Food projekt Chefs' Alliance, kao i primjena načela dobre, čiste i pravične hrane u ugostiteljstvu. U dugoj i živoj diskusiji koja je uslijedila nakon prezentacije, detektirano je nekoliko problema s kojima se ugostitelji susreću u želji da im ponuda bude utemeljena na lokalnoj proizvodnji i gastro tradiciji. Odlučeno je da će u nekoliko narednih mjeseci biti formirana radna grupa sastavljena od predstavnika deset restorana u kojima će se odvijati neke od projektnih aktivnosti, nuditi jela s proizvodima lokalnog prezidija pelješkog varenika te širiti Slow Food filozofija.

Datum:
15.12.2017
Natrag