PROJEKT SLOW FOOD SREDIŠNJA EUROPA PREDSTAVLJEN NA KORČULI
HRCroatian
Početna
PROJEKT SLOW FOOD SREDIŠNJA EUROPA PREDSTAVLJEN NA KORČULI
PROJEKT SLOW FOOD SREDIŠNJA EUROPA PREDSTAVLJEN NA KORČULI

Na poziv korčulanskih gastro poduzetnika Josipe Barčić i Tonćija Milišića, voditelji projekta Slow Food Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana Ivo Kara-Pešić (Kinookus) i Mia Hrnić (DURA) posjetili su 26. ožujka 2018. godine Srednju školu Petra Šegedina te u dvije prezentacije učenicima i ugostetljima iz Korčule predstavili filozofiju Slow Fooda i ciljeve trogodišnjeg europskog projekta revitalizacije dubrovačkog nasljeđa hrane



Prva prezentacija prisutne je nastavnike i učenike trogodišnje škole za konobare, kuhare i slastičare upoznala sa poviješću i filozofijom Slow Food pokreta, te ciljevima i metodologijom projekta Slow Food Središnja Europa. Poseban je naglasak stavljen na edukativne programe Slow Fooda te važnost poznavanja i očuvanja lokalne gastro kulture kao bitnog dijela identiteta zajednice. Ivo Kara-Pešić učenicima je približio Slow Food načela dobre, čiste i pravične hrane te im na nizu primjera ilustrirao specifičnost i jedinstvenost multidisciplinarnog pristupa nove gastronomije koju je Slow Food inkorporirao u programe Gastronomskog Sveučilišta u Pollenzu. Budući kuhari, konobari i slastičari u kratkoj su raspravi razmotrili koji lokalni proizvodi simboliziraju korčulansku gastronomiju, a posebno ih je zanimalo kako bi trebala izgledati marenda sastavljena prema Slow Food načelima.



Popodnevnoj prezentaciji prisustvovali su najpoznatiji korčulanski ugostitelji, vlasnici i voditelji restorana, konoba i barova već okupljeni u udrugu Korčulanske pjatance. Nakon kratkog uvoda o tehničkim podacima projekta koje je nazočnima predstavila Mia Hrnić, Ivo Kara-Pešić je ugostiteljima približio Slow Food filozofiju i alate koji se u sklopu projekta mogu primijeniti kako bi se restorane na adekvatan i kvalitetan način u njega uključilo. Posebna pažnja posvećena je ulozi restorana i kuhara u očuvanju lokalne gastro kulture, edukacije klijenata i održivom osnaživanju lokalne ekonomije kroz suradnju s malim tradicijskim proizvođačima. Prisutne je zanimalo koji se kriteriji primjenjuju u dodjeli Slow Food preporuke ugostiteljskim objektima, te se razvila živa rasprava o tome kako bi takve kriterije trebalo definirati za lokalni kontekst.



Razgovor se nastavio i tijekom zakuske koju su, koristeći lokalne namirinice i recepte, učenici Škole Petra Šegedina pripremili za sudionike prezentacije. Voditelji projekta Ivo Kara-Pešić i Mia Hrnić pozvani su na festival vina i hrane Korčulanske pjatance te je dogovorena stalna razmjena ideja s ciljem snažnije suradnje na projektu Slow Food Središnja Europa u 2019. godini.

Datum:
27.03.2018
Natrag