3. PARTNERSKI SASTANAK SLOWFOOD-a NA TERRA MADRE SALONE DEL GUSTO 2018
HRCroatian
Početna
3. PARTNERSKI SASTANAK SLOWFOOD-a NA TERRA MADRE SALONE DEL GUSTO 2018
3. PARTNERSKI SASTANAK SLOWFOOD-a NA TERRA MADRE SALONE DEL GUSTO 2018
7 6 4 3 2 5

Dubrovačka razvojna agencija DURA trenutno sudjeluje na 3. partnerskom sastanku projekta SLOWFOOD – CE, koji se održava u talijanskom gradu Torinu i na kojem sudjeluje direktorica Ana Marija Pilato Krile.

3. partnerski sastanak se održava na trenutno aktualnom događaju “Terra Madre Salone del Gusto 2018.” u Torinu, koji je posvećen kulturi hrane, na kojem će se okupiti od 20. do 24. rujna  5000 delegata iz 160 zemalja, pored 800 izlagača, 300 presidija Slow Food i 500 Zajednica hrane iz mreže Terra Madre.

Događaj je započeo glavnim motom odnosno riječima političara, autohtonih naroda, migranata i mladih.

Otvaranje je započelo govorom gradonačelnika Torina, “Chiara Appendino”; potom savjetnika za poljoprivredu Piemontske regije, Giorgio Ferrero; europskog povjerenika za zdravstvo i sigurnost, Vyrtenis Andriukaitis; i talijanskog ministara poljoprivrede Gian Marco Centinaio.

Svi su naglasili mnoge izazove s kojima se svijet hrane suočava na globalnoj razini. Nedostatak hrane u nekim područjima planeta, učinci klimatskih promjena, konzumiranje mesa, odnos tradicije i inovativnosti: to su pitanja s kojima se svaki kritički um mora složiti.


Prisutnost povjerenika Europske unije bio je neosporan znak gravitacije teme i važnosti koju hrana sve više dolazi da bi se stekla, što se tiče našeg zdravlja.

Održivost na svim razinama, od ekološke, socijalne, ekonomske, mora biti temelj za očuvanje okoliša i zdravlja. Prema g. Andriukaitisu, "Slow Food je glavni glumac u održavanju zdravlja ljudi".

Carlo Petrini je stajao s jakom porukom u aktualnoj globalnoj političkoj klimi: "Hrana nije ujednačena; naprotiv, njezina raznolikost je vrlo jaka. I izazovi s kojima se suočavamo odnose se na klimu i okoliš.

U drugom dijelu kompleksa Lingotto Fiere, otvorena je “Arena Terra Madre” mjesto susreta i rasprava unutar sajma Lingotto Fiere, posebice posvećeno za tri velike zajednice unutar mreže Slow Food i Terra Madre: Autohtoni, Migranti i Mladi. Arena je prostor u kojem će rasprava, otvorena za javnost, preuzeti kozmopolitski, demokratski i univerzalni karakter mreže Terra Madre.

Kao i u prethodnim izdanjima, održavat će se forumi i konferencije, radionice okusa i Škole kuhanje, prostor u cijelosti posvećen B2B, Sastanci za stolom, veliki prostor za ulične kuhinje i obrtnički proizvedeno pivo i mnoge druge inicijative po gradu, kao što su kazališne predstave i književne večeri.

I ove godine, sjajna Kraljevska palača (Palazzo Reale) u Torinu ugostit će u unutarnjem dvorištu Enoteku, dok će kamioni za pripremu hrane biti postavljeni na susjednom Kraljevskom trgu (Piazzetta Reale).

Fotogalerija događaja dostupna je na početku teksta, kao i na našoj službenoj facebook stranici

Datum:
21.09.2018
Natrag