HRCroatian
Početna
DURA PREDSTAVILA PROJEKTNIM PARTNERIMA POSTROJENJE GRIJANJA I HLAĐENJA U KNEŽEVOM DVORU
DURA PREDSTAVILA PROJEKTNIM PARTNERIMA POSTROJENJE GRIJANJA I HLAĐENJA U KNEŽEVOM DVORU

U okviru projekta SEADRION, održan je partnerski sastanak u Izoli, Slovenija 15. i 16.04.2019 godine u prostorijama „Manzioli palace, Manzioli square, Izola“ na kojem je sudjelovao i djelatnik DURA-e Mato Mojaš.

Na sastanku su se prezentirane dosadašnje aktivnosti i rezultati svih projektnih partnera. Također raspravljalo se o nadolazećim aktivnostima.

Također u sklopu dvodnevnoga sastanaka DURA-a je predstavila svoje pilot postrojenje pred slovenskim dionicima.

Glavni cilj projekta „SEADRION“ je uspostavljanje transnacionalne mreže dizalica topline koje koriste more za potporu znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između istraživačkih institucija i poduzeća kako bi se poboljšala inovacijska sposobnost sektora dizalica topline i korištenje grijanja i hlađenja temeljene na dizalici topline morske vode u Jadransko-jonskoj regiji.

Ukupna vrijednost projekta je 5.562.113,11 kuna, dok je proračun za DURU 946.381,66 kn. Za samu opremu je, kroz amortizaciju, osiguran iznos od 515.438,96 kn. Projekt traje 24 mjeseca i očekivani završetak je siječanj 2020. godine.

DURA je putem javne nabave za „Zamjenu postojećeg tehničkog sustava grijanja i hlađenja u Kneževom dvoru u staroj gradskoj jezgri u Dubrovniku u sklopu projekta „Seadrion“ odabrala izvođača Tehno Elektronik d.o.o.

Novo postrojenje za grijanje/hlađenje, Gradske vijećnice (Upravne zgrade), Kneževog Dvora te dijela Kazališta Marina Držića, će koristiti morsku vodu kao medijator. Cilj projekta je postaviti postrojenja, pratiti njihov rad te promovirati korištenje morske vode kao obnovljivog izvora energije. Sustav će se sastojati od 6 (šest) dizalica topline. Planirani završetak radova je 30. lipnja 2019. godine.

Glavni partner je Sveučilište u Zagrebu – Fakutet strojarstva i brodogradnje ( Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture www.fsb.unizg.hr , www.powerlab.fsb.hr/depee) i uključuje još 6 drugih partnera:

CORTEA (www.sverde.info/cortea/)

GOLEA: Goriška Local Energy Agency (www.golea.si)

Municipality of Izola (http://izola.si/)

CERTH: Centre for Research and Technology Hellas (www.certh.gr)

AKBN: National Agency of Natural Resources, Albania (www.akbn.gov.al)

DURA: City of Dubrovnik Development Agency (www.dura.hr)


Aktivnosti projekta možete pratiti putem facebook: https://www.facebook.com/SEADRION-295743781009951/ i twitter stranice https://twitter.com/SEADRION2018

This article has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the article is the sole responsibility of DURA and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities.

 

Datum:
23.04.2019
Natrag