SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA: USUSRET MUTIMEDIJALNOJ IZLOŽBI “HRANITELJI GRADA”
HRCroatian
Početna
SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA: USUSRET MUTIMEDIJALNOJ IZLOŽBI “HRANITELJI GRADA”
SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA: USUSRET MUTIMEDIJALNOJ IZLOŽBI “HRANITELJI GRADA”

[SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA]

Predavanje i dvodnevna radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, održali su se u prostorijama Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, od 7. do 9. svibnja 2019. godine, na kojemu je prisustvovala i djelatnica DURA-e Kristina Vujanović.

Riječ je o dvama događajima ususret predstojećoj multimedijalnoj izložbi “Hranitelji Grada” koja će se u organizaciji Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, Udruge Kinookus i Dubrovačke razvojne agencije DURA-e, održati u studenom ove godine u Dubrovniku.

Prvog dana programa, Ivo Kara-Pešić, predsjednik Udruge Kinookus, jedne od partnera projekta, učenicima je Ugostiteljske i turističke škole Dubrovnik održao predavanje o principima Slow Food filozofije primijenjenim na lokalni kontekst pod nazivom “Slow Food – od polja do stola”. Trideset dvoje učenika uz pratnju svojih profesorica sudjelovalo je u zanimljivoj igri povezivanja ključnih pojmova prehrambenog sustava, stvarajući mapu koja im je pružila odgovore na pitanja uloge kuhara, konobara i slastičara u očuvanju lokalne gastro tradicije.

Drugog i trećeg dana programa, jedan od “hranitelja Grada”, lokalni proizvođač Mirko Matić, kroz druženje je s ukupno osamdeset i pet učenika Osnovne škole Marina Držića i njihovim profesoricama, objasnio način uzgoja mikro-bilja i jestivog cvijeća te važnost nezagađenog i mikroorganizmima bogatog tla za njihovu proizvodnju i zdravlje ljudi. Najmlađi su na radionici naziva “Mali zeleni i slatko cvijeće” mogli saznati i kako je konzumiranje cvijeća duga tradicija na dubrovačkom području te na koji način Matićevi proizvodi nalaze svoje mjesto na jelovnicima lokalnih restorana. Na taj je način sudionicima na konkretnom primjeru pokazana važnost lokalne proizvodnje hrane i njezinog direktnog plasmana u dubrovačke ugostiteljske objekte.

Sva tri dana programa sudionici su imali prilike uživati u kolačima iz slastičarne “Mala truba” koju vode dubrovačka slastičarka Lucija Tomašić i chef Damir Šarić. Šarić je također protagonist jednog od petnaest video-intervjua koji predstavljaju okosnicu izložbe “Hranitelji Grada” te koji će biti prikazan prilikom jestive multimedijalne izložbe.

Program predavanja i radionica koordinirala je muzejska pedagoginja Dubravka Tullio.
Datum:
09.05.2019
Natrag