MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD
HRCroatian
Početna
MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD
MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD
identify_dubrovnik_gallery_01 identify_dubrovnik_gallery_02 identify_dubrovnik_gallery_03 identify_dubrovnik_gallery_05 home_identify_box_dubrovnik identify_dubrovnik_gallery_04 identify_dubrovnik_solana_salt

U okviru projekta Slow Food – Središnja Europa, stvorena je online platforma ˝Food Paths Network˝ (Mreža Gastronomskih Puteva), putem koje organizacija Slow Food namjerava predstaviti i podijeliti zajedničku metodologiju istraživanja, osnaživanja i promocije lokalnog gastro-kulturnog nasljeđa. Mreža gastronomskih puteva namijenjena je svim gradovima bogate gastronomske baštine kao svojevrsna metodologija razvoja koja se može primjenjivati, prilagođavati i unaprjeđivati diljem Europe.

Platforma 

Mreža Gastronomskih Puteva nudi metodu rada koja uključuje model za praćenje i specifične treninge.

  • Model je testiran u pet gradova (Brno, Dubrovnik, Kecskemet, Krakow i Venecija) u okviru projekta Slow Food – Središnja Europa, a sastoji se od tri faze:

  1. Identificirati: kroz istraživanje rekonstruirati povijesni, kulturni, društveni i ekonomski kontekst lokalnog područja;
  2. Zaštititi: dokumentirati usmeno i implicitno znanje te vještine na lokalnom području, putem terenskog istraživanja i video intervjua mapirati bioraznolikost proizvoda koji pripadaju lokalnom gastro-kulturnom naslijeđu;
  3. Valorizirati: povećati vrijednost niza dobara, znanja i tradicija, promovirati mehanizme upravljanja i promocije kojima se ova vrijednost može prenijeti korisnicima.
  • Trening nudi nekoliko najboljih praksi i smjernica za osnaživanje i promociju lokalnog gastro-kulturnog naslijeđa u četiri područja:
  1. Javne tržnice: kolektivno vođene tržnice poljoprivrednika na kojima tradicijski proizvođač direktno prodaje potrošaču;
  2. Prehrambena edukacija: poput inicijativa koje uključuju djecu, mlade i obitelji; 
  3. Održivi turizam: turizam koji integrira povijesno i kulturno naslijeđe, zaštićena područja i poljoprivredna mjesta;
  4. Kulturni događaji: događaji koji se bave temama vezanim za hranu.

 

Gradovi koji žele primijeniti ovu metodologiju mogu nas kontaktirati slanjem upita na engleskom jeziku na e-mail adresu slow[email protected]. Ovim putem dobit će pristup jedinstvenom e-tečaju na kojem mogu saznati više o metodologiji i različitim načinima njezine implementacije i promoviranja svog gastronomskog naslijeđa.

 

Želimo što bolje testirati Mrežu Gastronomskih Puteva, stoga Vas molimo da nas obavijestite ukoliko mislite da bi ona mogla biti koristan alat za vaš  grad i ako mislite da bi ova metodologija mogla biti učinkovita u promociji gastro-kulturnog nasljeđa vašeg područja.
 

Poveznica na e-platformu:  https://foodpathsnetwork.slowfood.com  

Datum:
19.08.2019
Natrag