HRCroatian
Početna
STEM RADIONICE U OKVIRU PROJEKTA OPERA II
STEM RADIONICE U OKVIRU PROJEKTA OPERA II
dsc_3460 dsc_3462 dsc_3466 dsc_3468 dsc_3476 dsc_3486 dsc_3487 dsc_3495 dsc_3496 dsc_3498 dsc_3527 dsc_3528 dsc_3529 dsc_3530 dsc_3531 dsc_3469 logo_1

Dana 05. listopada 2019. godine se u organizaciji Dubrovačke razvojne agencije DURA d.o.o. održala radionica “Kako napraviti svoj IoT uređaj” u sklopu projekta “Razvoj i promocija Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Dubrovačko-neretvanske županije - OPERA II“. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda - Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali  - 2014. – 2020.  - Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III.

Radionica je bila namijenjena učenicima osnovnih škola. Ovaj put su prisustvovali učenici sedmih i osmih razreda O.Š. Marin Držić. Cilj radionica je podignuti razinu svijesti učenika o STEM obrazovanju. Radionice su osmišljene na način da učenike inspiriraju i motiviraju na proučavanje i usavršavanje u oblastima od iznimne važnosti za razvoj društva i društvene konkurentnosti, što ih u konačnici dovodi do izbora odlično plaćenih i prestižnih profesija. Također, znanja i vještine iz raznovrsnih polja, učenicima mogu koristiti i u rješavanju problema i izazova iz svakodnevnog života.

U projektu su, kroz aktivnosti koje provodi DURA, planirane dvije STEM radionicama na kojima će učenici naučiti kako izraditi vlastiti IoT (Internet of things) uređaj kroz izgradnju, povezivanje i kontroliranje elektroničkih elemenata koja se odvila danas, te kakav je to osjećaj upravljati bespilotnom letjelicom na radionici koja će se održati u studenom.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, projektni partneri su: Dubrovačka razvojna agencija DURA d.o.o., Hrvatski zavod za zapošljavanje, Sveučilište u Dubrovniku, Centar za poduzetništvo d.o.o., Regionalna razvojna agencija DUNEA i Korčulanska razvojna agencija KORA d.o.o.

Opći cilj projekta je doprinijeti povećanju zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu rada kroz pripremu i provedbu inovativnih lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja usklađenih s potrebama i strateškim prioritetima DNŽ.

Kako bi se ostvarila vizija Dubrovačko-neretvanske županije (konkurentno i inovativno gospodarstvo s visokom razinom zaposlenosti i socijalne kohezije) Partnersko vijeće za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Dubrovačko-neretvanske županije će provođenjem projektnih aktivnosti ostvariti sljedeće rezultate:

  • Razvijena i provedena nova prilagođena usluga profesionalnog usmjeravanja PVTR-a prema osnovnim i srednjim školama DNŽ
  • Poboljšan sustav poticanja poduzetništva za ranjive skupine na tržištu rada Dubrovačko neretvanske
  • Uspostavljen ROM (Result Oriented Monitoring System) sustav za monitoring provedbe Strategije razvoja ljudskih potencijala DNŽ;
  • Uspostavljen inovativni model analize tržišta rada za ciljnu skupinu dugotrajno nezaposlenih mladih i izrađen akcijski plan;
  • Ojačani kapaciteti PVTR-a za provedbu i monitoring;
  • Ojačani kapaciteti dionika u DNŽ za korištenje sredstava ESFa;
  • Izrađena nova Strategija razvoja ljudskih potencijala DNŽ -2020-2024;
  • Poboljšana vidljivost PVTR-a u lokalnoj zajednici.
Datum:
05.10.2019
Natrag