HRCroatian
Početna
KIBERNETIČKA SIGURNOST I ICT ZA PODUZETNIKE
KIBERNETIČKA SIGURNOST I ICT ZA PODUZETNIKE

Još jedna u nizu od radionica iz programa Startup akademija je danas održana u DURA-i. Ovaj put je to bila radionica „Kibernetička sigurnost i ICT za poduzetnike“ koju je vodio g.Tino Šokić.


Polaznici radionice su dobili priliku dobiti korisne informacije kako bi razumjeli ne samo potencijalne rizike i opasnosti u prostoru informacijskih tehnologija i interneta, već i naučiti kako koristiti sve te dostupne tehnologije i servise na siguran način.

 

U ovom ciklusu Startup Akademije bavimo se još jednom korisnom temom za sve poduzetnike ili one koje namjeravaju to postati. S našim predavačima pričamo o poslovnom neuspjehu - strahu od neuspjeha, suočavanju s neuspjehom i njegovom pobjeđivanju. Želimo skinuti stigmu i negativnu konotaciju nečega što je sastavni dio uspjeha i poduzetničkog puta, jer se događa svima. Svoje viđenje neuspjeha s nama je podijelio i današnji predavač Tino šokić.

 

„Neuspjesi i neugodne situacije su zapravo veliki dio poduzetništva, a ono što bih izdvojio iz svog iskustva dolazi sa samih početaka moje poduzetničke priče. Moj prvi veći klijent, odnosno moje prvo veće održavanje informacijskog sustava je završilo malčice neuspješno😊. Zapravo, to je bilo najbolje što mi se dogodilo, jer sam iz toga naučio jako jako puno. Krenuo sam u taj ugovorni odnos i radove prilično „zelen“, tj. s ružičastim naočalama, jer nisam ni mogao očekivati da će se moji prijedlozi za poboljšanje sustava i razvoj primiti tako loše. Prezentirali su me kao nekoga tko im  samo želim „uzeti“ što više novaca. Vrlo brzo smo prekinuli suradnju, ali sam ostao s njima u dobrim odnosima, odnosno ne moram „skrenuti pogled“ kada sretnem te ljude bilo gdje.

Iz tog iskustva najviše sam naučio kako biti bolji - ne tako da sada svima prilazim s velikom skepsom i nepovjerenjem, već s mudrijim odlukama kada dođe do neke potencijalno nepoželjne situacije. U ovom navedenom primjeru, moj najveći savjet bi bio da si nikada ne zatvarate vrata kod druge strane vaših poslovnih odnosa, čak i kada prekidate suradnju na loš način. Ostanite nasmijani i pristojni do kraja, jer mislim da je to pravi recept za duže staze.

Neuspjeha se malo ipak treba bojati, ali taj strah treba biti samo poput pozitivne treme. Mogu uzeti analogiju sa svojim javnim nastupima – uvijek imam tremu, ali to je pozitivne prirode i kada krenem s nečim, zaboravim na taj famozni „strah“. Ako nešto možemo naučiti u današnjem dobu, onda je to kako se nositi sa strahovima – čak i strahom od neuspjeha.

Neuspjeh je zapravo izuzetno važan, jer kako biste znali što je uspjeh? Mislim da je njemački filozof Hegel negdje naveo kako ljudski um ne može pojmiti išta čemu ne možemo pridodati suprotnost.“

Datum:
16.11.2019
Natrag