HRCroatian
Početna
ZAPOČELA PROVEDBA ONLINE RADIONICA PROJEKTA PARTICIPATIVNOG BUDŽETIRANJA
ZAPOČELA PROVEDBA ONLINE RADIONICA PROJEKTA PARTICIPATIVNOG BUDŽETIRANJA

Dubrovačka razvojna agencija DURA, danas 12. listopada 2020.g, započela je s provedbom prvih online radionica vezane za provedbu projekta Participativno budžetiranje u osnovnim školama. Radionicu su držale djelatnice DURA-e, Ena Soprano i Maris Arbanasin profesorima Osnovne Škole Ivana Gundulića, a sve u cilju što uspješnije provedbe projekta i ove godine.

Provedbu inicijalnih radionica s profesorima i učenicima prilagodili smo trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo pandemiji Covida-19, a to je da smo dogovorili održavanje radioncia putem aplikacije zoom, koja je danas uspješno rezultirala sa svojom provedbom.

Ovim projektom želimo uključiti učenike u proces donošenja odluka o raspodjeli dijela javnih sredstava u njihovim školama te ih na takav način učimo da mogu i trebaju biti dio demokratskog procesa odlučivanja. Želja nam je da kroz projekt zajedno s učenicima spoznamo njihove potrebe, a da one pridonesu boljitku šire zajednice i da učenici osjete participaciju u trošenju dijela javnog novca koji smo im stavili na raspolaganje.

Cilj projekta nam je da učenici razmišljaju i pričaju svoje potrebe, a mi smo tu da ih ukoliko je moguće osiguramo.

Na inicijalnim sastancima s učenicima i profesorima, koji će se održati u ovom tjednu od 12. do 16. listopada, učenicima će se podijeliti LETCI na kojima će razraditi svoju ideju što bi voljeli da im se omogući u školi kroz ovaj projekt. Apeliramo također i roditelje da podrže svoju djecu u tome i da prepoznaju zajedno s djecom njihove potrebe koje bi voljeli da se projektom realiziraju i time doprinesu boljitku šire zajednice – škole.

Drugi korak provedbe projekta je razrada i realizacija ideja učenika koje su donijeli sa sobom na letcima. To će uslijediti nakon sedam dana od prve inicijalne radionice, koju ćemo imali preko zooma. Datum prvih provedbenih radionica planiramo održati krajem listopada i početkom studenog. Veselimo se radu s učenicima i provedbi projekta i uočavanju njihovih potreba, a naravno sve to uz poštivanje izdanih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kao i preporuke škola i ravnateljica.

Ove godine projekt će se provesti u sedam dubrovačkih osnovnih škola: OŠ Ivan Gundulić, OŠ Lapad, OŠ Marin Držić, OŠ Marin Getaldić, OŠ Antun Masle, OŠ Montovjerna i OŠ Mokošica. Vrijednost projekta koja je na raspolaganju učenicima je 10.000,00 kuna po školi što predstavlja ukupnu vrijednost projekta od 70.000,00 kuna.

Grad Dubrovnik je osigurao sredstva u proračunu i ove godine za projekt Participativnog budžetiranja, a DURA je operativno tijelo provedbe projekta kako bi projekt i komunikacija unutar škola bila uspješno realizirana kao i prošle godine. 

Datum:
12.10.2020
Natrag