HRCroatian
Početna
DURA ZAPOČELA S PROVEDBOM NOVOG EU PROJEKTA
DURA ZAPOČELA S PROVEDBOM NOVOG EU PROJEKTA

Prvi partnerski sastanak u okviru projekta novog EU projekta “Tourban”  financiranog iz COSME programa, održan je 14. I 15. listopada 2020. godine u online obliku. Na sastanku su sudjelovale djelatnice DURA-e Nataša Mirić i Marijana Puljas te predstavnici projektnih partnera iz Španjolske, Nizozemske, Njemačke, Danske, Estonije i Mađarske .

Predstavnici partnera raspravili su o tijeku implementacije budućih aktivnosti na projektu obzirom na novonastalu situaciju. Fokus je bio na prezentacijama svih projektnih aktivnosti od strane voditelja radnih paketa kao I financijskim aspektima projekta. projekt traje 30 mjeseca (16.09.2020. – 15.03.2023.)

Europski se gradovi suočavaju s višestrukim izazovima kada je u pitanju upravljanje utjecajima i procesima urbane transformacije koji proizlaze iz turizma. To uključuje povećane sanitarnih mjere opreza, opterećenje ograničenim urbanim resursima kao što su voda, energija i prostor, gospodarenje otpadom, te zajednički boravak između stanovnika i posjetitelja, kao i neizvjesni radni uvjeti za uslužne djelatnosti. U tom kontekstu, projekt Tourban usredotočen je na prilagodbi europskih turističkih tvrtki prema održivom, nisko ugljičnom, kružnim i resursno učinkovitim poslovnim modelima. Kao bitnim sudionicima u ovoj tranziciji, malim i srednjim poduzećima, potrebno je pružiti potrebne vještine, kapacitete i financijska sredstva, kako bi postali katalizatori inovacije i održivosti.

Nadalje, projekt podržava MSP u prenošenju najboljih međunarodnih praksi i razvoju inovativnih rješenja koja će im biti održivija i konkurentnija kroz nove i povećane tokove prihoda, smanjene troškove i smanjenu potrošnju resursa kao i bolju vidljivost i pozicioniranje. Konačno, Tourban želi poticati međusektorsku suradnju kako bi se zatvorio krug u procesima kružne ekonomije i vodio transnacionalni pokret za održivost turizma u urbanim područjima diljem Europe.

Cil projekta:

Glavni Partner: Gospodarska komora Barcelone (BCC) – Barcelona, Španjolska

Ostali partneri:

  1. B. LINK S.L. privatna konzultantska tvrtka– Barcelona, Španjolska
  2. Institut za turizam (NIT)Kiel, Njemačka
  3. Estonska gospodarska komora (KODA)Talin, Estonija
  4. BREDA Sveučilište primijenjene znanosti (BUAS)Breda, Nizozemska
  5. Dubrovačka razvojna agencija, (DURA) Dubrovnik, Hrvatska
  6. Udruženje “Creative business cup” (CBN)Kopenhagen, Danska
  7. Nacionalno turističko udruženje „VIMOS“ (BSO) – Budimpešta, Mađarska; 

Ukupna vrijednost cijelog projekta je 1.327.777,00  EUR. Vrijednost projekta za DURA-u: 150.716 EUR od čega je sufinanciranje 25% u iznosu od  37.679,00 EUR. 

Datum:
15.10.2020
Natrag