Hackathon Dubrovnik
HRCroatian
Hackathon
Kao i svaki drugi grad u svijetu i Dubrovnik pred sobom ima specifične izazove, te je krajem 2014. god., odlučno krenuo u smjeru pronalaženja rješenja za najteže problem koje muče sve građane i posjetitelje.

U svibnju 2015. Dubrovačka razvojna agencija (DURA) organizirala je prvu CityOS konferenciju, radionice i hackathon s ciljem promocije "Smart City" koncepta među programerima, inženjerima, hakerima, stvarateljima, arhitektima i gradskim službenicima. Ovaj jedinstveni pristup urodio je plodom nakon samo četiri mjeseca implementacijom prvog "Smart City" projekta, kojeg su u potpunosti razvili dubrovački startup-i. Nedugo nakon prvih rezultata uslijedile su i nagrade zbog čega se Dubrovnik sada može pohvaliti titulom najinovativnijeg pametnog grada, u konkurenciji od 60 gradova natjecatelja. Rješenja su bazirana na open source tehnologiji i mladim ljudima koji su osnovali svoje startup-e, te uložili sve svoje slobodno vrijeme da bi izradili proizvode kojima će pojednostavniti pristup gradskim uslugama, napraviti ih efikasnijim i korisnijim.

Jačanje lokalne zajednice putem uključivanja u gradske projekte je bio ključan korak koje je pokrenuo lavinu pozitivnih promjena i izmijenio način na koji gledamo i shvaćamo ulogu grada. Ovom metodom je prvi put zaista dana prilika najboljima i najpametnijima da ostanu u svom gradu i nastave razvijati svoje talente i startup tvrtke. Poučeni tim uspjehom DURA nastavlja s istom praksom i u narednim godinama.

Za više informacija obratite se nam se putem maila na [email protected] ili [email protected]
Natrag