HRCroatian
Dani kulturnih / kreativnih industrija Dubrovnik

Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Ministarstvom kulture i pojedincima i udrugama iz kulturnog i kreativnog sektora tijekom studenog mjeseca organizira „Dane kulturnih/kreativnih industrija Dubrovnik“ s ciljem poticanja udruživanja, umrežavanja, povezivanja i zajedničkog djelovanja svih sudionika javnog života naše zajednice kroz kreativan i inovativan pristup te razvoja novih ideja i proizvoda.

„Dani  kreativnih/kulturnih industrija 2015.“ zamišljeni su kao trodnevna manifestacija koja objedinjuje, predstavlja i povezuje sve raspoložive snage i potencijale  dubrovačke kreativne, kulturne i umjetničke scene – od arhitekture, dizajna, filma, glazbe, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, do kazališta i plesa, likovnih umjetnosti, fotografije, nakladništva, modnog dizajna, robotike, modelarstva  te time postaje jedinstvena manifestacija takvog karaktera na području Grada Dubrovnika.

“Dani kulturnih/kreativnih industrija” uključuju više raznovrsnih kulturno-javnih sadržaja kvalitetnog tipa namijenjenih kako osobama iz struke tako i najširoj publici. Riječ je o izložbama, koncertima, tribinama, predstavama i projekcijama te privremenom prodajnom paviljonu/sajmu „LAZART“  - na kojem se svojim radovima, proizvodima, znanjima i vještinama predstavljaju umjetnici, dizajneri, primijenjeni umjetnici, izdavači, mladi inovatori, profesionalci,  amateri, nezavisnjaci, institucionalci, samostalni umjetnici, udruge, umjetničke organizacije , odnosno svi  oni koji kreativnim i inovativnim pristupom doprinose razvoju zajednice.

U sklopu događanaj održavaju se i „Art of your Mind powered by PechaKucha“ prezentacije, a veliki interes publike i da se tražila stolica više  govori o događanju koji je zainteresirao dubrovačku javnost i privukao publiku različitih profila.

Cilj je da ovo kulturno događanje ima i edukativni karakter, stoga se organiziraju radionice i predavanja eminentnih stručnjaka s područja kreativne/kulturne industrije. Također,  putem ove manifestacije ostvaruje se bolje povezivanje ponude vještina i potražnje tržišta rada, partnerstva umjetničkih škola, sveučilišta i tvrtki te omogućava bolju promociju umjetnika i kulturnih djelatnika na širem području RH i inozemstva.

Ciljevi koji se žele postići poticanjem razvoja kulturnih i kreativnih industrija su: organizacija i stvaranje prostornih preduvjeta za djelovanje i prezentaciju rada kulturnih i kreativnih industrija, zapošljavanje, vidljivost Grada (kulturne/kreativne industrije imaju potencijal profiliranja gradova) te urbani razvoj (kulturne/kreativne industrije su se pokazale kao pokretači za revitalizaciju pojedine gradske četvrti koje su bile u lošem stanju).

Na Danima kreativnosti i inovativnosti u organizaciji udruge MRAK (Mreže za razvoj i kreativnost), održanim u svibnju 2014.  godine u Zagrebu, Grad Dubrovnik i DURA za manifestaciju „DKKI Dubrovnik 2014“ osvojili su  prestižnu nagradu u kategoriji „Kreativni i inovativni razvojni program jedinica samouprave“.

Veliki interes i pozitivne reakcije javnosti  i institucija pokazalo je da je održavanje ovakvih događanja može doprinijeti djelovanju i prezentaciji rada kulturnih i kreativnih industrija i urbanom razvoju Grada te potaknuti kreativne pojedince da razvijaju nove ideje i poruke kojim će djelovati na društveno umrežavanje i razmjenu iskustva te time doprinijeti razvoju poduzetništva kreativnih industrija.

DURA je od 12. lipnja 2014. godine članica Udruge „Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija“.

Natrag