Dura
Novosti

Dr. Ranko Rajović stigao i u Dubrovnik

Dr. Ranko Rajović stigao i u Dubrovnik
Dr. Ranko Rajović stigao i u Dubrovnik

Dubrovnik, 24. lipnja 2013. – U sklopu projekta ‘T.H.I.N.K- Susjedstvo pametne djece’ financiranog preko IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Crna Gora, dr. Ranko Rajović, liječnik specijalista interne medicine, gostovao je tri dana u Dubrovniku.

Cilj projekta je doprinijeti poboljšanju edukacijskog sustava u predškolskim ustanovama prekograničnog područja. Dječji vrtići Dubrovnik i Dječji vrtići Radost Kotor su nositelji projekta, a Grad Dubrovnik – Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, Općina Kotor i Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA partneri projekta. Kroz partnerski odnos i zajedničke aktivnosti, vrtići iz Dubrovnika i Kotora osposobljavaju odgojitelje i roditelje da provode Mensa NTC sustav učenja. Program NTC sustav učenja nastao je kao rezultat istraživanja stručnjaka Mense u cilju poboljšanja intelektualnih sposobnosti i funkcionalnog znanja kod djece. U Dubrovniku, 21.lipnja, dr. Ranko Rajović održao je predavanje za roditelje, a u subotu, 22. lipnja 2013.g. te nedjelju 22. lipnja 2013.g., za odgajateljice Dječjih vrtića Dubrovnik i vrtića iz Kotora.

Voditelj ovog programa ukazao je kako se ljudski mozak do sedme godine vrlo brzo razvija i do tada je formirano preko 70% neuronskih veza (sinapsi). Znanost je utvrdila da razvoj intelektualnih sposobnosti ovisi o broju sinapsi. Mozak traži stimulaciju za razvoj, a u sadašnjem načinu života djece, koji uključuje dugotrajno sjedenje pred kompjutorom ili televizorom, ne može je dobiti.

Ono što je zabrinjavajuće jest to što nova istraživanja pokazuju da djeca sa smanjenim aktivnostima (hodanjem, trčanjem, plivanjem…itd..) imaju neku razvojnu smetnju. Djeca su nespretnija i imaju više posebnih potreba. To je dovoljan razlog da se s primjenom specijaliziranih programa počne u što ranijem uzrastu.

Kroz predavanja i radionice, roditeljima i odgajateljicama voditelj je ukazao kako je izuzetno važno da dijete što više bude u pokretu jer tada će i razvoj mozga biti u skladu s fiziologijom.

Nastavak suradnje odgajateljica iz Dječjih vrtića Dubrovnik i Kotor, u sklopu projekta,  nastavlja se sljedeći vikend u Kotoru, gdje će također gostovati dr. Ranko Rajović.

Datum:
24.06.2013
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X