Dura
Novosti

INVESTICIJE FONDA ZA POTICANJE ČISTIJEG TRANSPORTA

INVESTICIJE FONDA ZA POTICANJE ČISTIJEG TRANSPORTA
INVESTICIJE FONDA ZA POTICANJE ČISTIJEG TRANSPORTA
Dubrovnik, 29. kolovoza 2013. –  Rezultatima javnog natječaja kojeg je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) objavio u travnju 2013. godine tvrtkama i obrtnicima Fond će s 9,7 milijuna kuna sufinancirati nabavu novih ekološki prihvatljivijih vozila kategorije M1 (osobna vozila), M2 i M3 (autobusi), nabavu eko guma, pregradnju postojećih vozila na ukapljeni naftni i stlačeni prirodni plin, te izgradnju punionice za vozila na stlačeni prirodni plin.

Korisnici su sredstva dobili putem zajmova i subvencija. Zajmovi do 1,4 milijuna kuna dani su na rok od 5 godina s mogućnošću odgode povrata sredstava do 2 godine, dok sredstva subvencije iznose do 200 tisuća kuna po projektu. Do 800 tisuća kuna subvencionirat će se i  kamate na već odobrene namjenske kredite.

„Više od 20% ukupnih emisija stakleničkih plinova dolazi iz transporta. FZOEU želi da ovih 9,7 milijuna kuna budu poticaj za daljnja poduzetnička ulaganja u projekte čistijeg transporta.“, istaknuo je direktor Fonda Dinko Polić. Naveo je kako je i ranije Fond poticao ulaganje u ovo područje te se auto prijevoznicima pomoglo kupiti 1159 cestovnih teretnih vozila standarda EURO 5.

Direktor Polić je istaknuo kako se strateškim planiranjem prometnog sustava i prometne politika koja će dati smjernice smanjenja negativnih učinaka prometa, mjere poboljšanja sustava kao i mjere prevencije, uz implementirane međunarodne sporazume i smjernice koje vode ka rješavanju ekoloških problema, moguće ostvariti značajna smanjenja negativnog utjecaja prometa na okoliš.

Cilj Europske unije je da se do 2020. godine emisija CO2 smanji na 95 g. CO2 po prijeđenom kilometru pa će tako Fond uskoro početi i s financiranjem programa edukacije za profesionalne vozače što predstavlja inovativni temelj dobrog, ekonomičnog i ekološkog upravljanja vozilom.

Datum:
30.08.2013
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X