Dura
Novosti

Prvo solarno postrojenje za hlađenje objekta

Prvo solarno postrojenje za hlađenje objekta
Prvo solarno postrojenje za hlađenje objekta

          U sklopu projekta ADRIACOLD, u prostorijama Vodovoda Dubrovnik održan je treći radni sastanak DURA-e (kao voditelja projekta ADIRACOLD) sa predstavnicima Vodovoda Dubrovnik , projektantskim timom te izvođačima radova na prvom hrvatskom solarnom postrojenju za hlađenje objekta.

Projekt ADRICOLD financiran je od strane EU iz drugog poziva IPA ADRIATIC programa za prekograničnu suradnju te u suradnji sa svim projektnim partnerima iz pet zemalja Jadranskog područja (Italija, Slovenija, Hrvatska, BiH i Albanija) postavit će se ukupno šest solarnih postrojenja za hlađenje objekata: tri u Italiji (Rimini, Trst i Bari), dvije u Hrvatskoj (Rijeka i Dubrovnik) i jedno u Sloveniji (Piran).


DURA i Grad Dubrovnik uspješno su završili postupak odabira najpovoljnijeg ponuditelja temeljem objave u Narodnim novinama 22.studenog 2013 godine, na kojem je pobijedila tvrtka Tehnokom iz Zagreba koja je već započela inicijalne radove za pripremu postrojenja.

Tehnologija solarnog hlađenja poprilično je složen i još uvijek nedovoljno istražen i primijenjen sistem u široj upotrebi, i upravo iz tih razloga projekt ADRIACOLD ima za cilj izraditi šest postrojenja u tri zemlje članice EU te omogućiti znanstvenicima praćenje rezultata, a široj javnosti  pristup informacijama.


Solarno postrojenje na zgradi Vodovoda prvo je takvog tipa u Republici Hrvatskoj, ali i u široj regiji, te će po izgradnji imati ukupnu snagu od 17,5 kWh čime će Vodovod Dubrovnik ostvariti značajne uštede pri grijanju odnosno hlađenju objekta korištenjem solarne energije.

Datum:
17.02.2014
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X