Dura
Novosti

MINGO OBJAVIO NATJEČAJ ZA POTPORE 2014.

MINGO OBJAVIO NATJEČAJ ZA POTPORE 2014.
MINGO OBJAVIO NATJEČAJ ZA POTPORE 2014.

Ministarstvo gospodarstva objavilo je 13. svibnja 2014. godine natječaj za Operativni programa regionalnih potpora za ulaganje u opremu za koji je  osigurano  132,5 milijuna kuna. 
Korisnici potpore mogu biti mali, srednji i veliki poduzetnici koji uz ostalo, zapošljavaju najmanje 20 radnika i namjeravaju modernizirati proizvodnju. Potpora po pojedinom poduzetniku može biti najviše dva milijuna kuna, a oni koji su dobili sredstva iz prošlogodišnjeg programa neće se moći javiti na natječaj.  Rok za prijavu projekta je do 11. lipnja 2014.godine.

 

Cilj natječaja je potaknuti poduzetnike na ulaganje u proširenje ili modernizaciji postojećih proizvodnih kapaciteta prema proizvodnji proizvoda veće dodane vrijednosti. Važno je da se regionalnom potporom proizvode stvarni poticaji ulaganju do kojeg inače u područjima koja primaju potporu ne bi došlo.

 

U slučaju velikih poduzetnika troškovi ulaganja smatraju se opravdanim do gornje granice od 40% ukupnih opravdanih troškova ulaganja za projekt ulaganja. Kada se regionalne potpore dodjeljuju malim i srednjim poduzetnicima, maksimalni intenzitet regionalne potpore može se uvećati za 20 % bruto ekvivalenta potpore za male poduzetnike i za 10 % bruto ekvivalenta potpore za srednje poduzetnike. Korisnici državne potpore po ovom programu mogu biti mali, srednji i veliki poduzetnici  koji kumulativno zadovoljavaju slijedeće uvjete:
a) organizirani su kao trgovačka društva (društva s ograničenom odgovornošću ili dionička društva)  
b) u organizacijskom obliku iz prethodne točke djeluju najmanje od 1.7.2012.
c) zapošljavaju minimalno 20 radnika (na 31. 3. 2014.)
d) namjeravaju provedbu projekta modernizacije proizvodnog procesa ili projekt početnih ulaganja

 

Potpora se može dodijeliti za materijalna ulaganja u cilju :

a) osnivanja nove proizvodne djelatnosti
b) razvoja novih proizvoda i materijala, proizvodnih procesa
c) temeljne promjene sveukupnog proizvodnog procesa postojeće poslovne djelatnosti
d) značajnog poboljšanja i modernizacije već postojećeg proizvoda, proizvodnog procesa ili usluge s višom dodanom vrijednosti
e) proširenja već postojeće poslovne djelatnosti

 

Materijalna ulaganja u strojeve i opremu za proizvodnju koja podliježu ispunjavanju slijedećih uvjeta:

a) mora se koristiti isključivo u poslovnoj djelatnosti koja prima regionalnu potporu i na lokaciji primatelja potpore
b) mora se smatrati imovinom s mogućnošću otpisa (amortizirajuća imovina)
c) mora biti kupljena od trećih strana po tržišnim uvjetima
d) mora biti uključena u imovinu poduzetnika odnosno iskazati se u bilanci stanja poslovne  djelatnosti primatelja regionalne potpore najmanje pet godina (odnosno tri godine u slučaju malih i srednjih poduzetnika) 


Više informacija i dokumentacija

Datum:
19.05.2014
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X