Dura
Novosti

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O STRUKTURNIM FONDOVIMA

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O STRUKTURNIM FONDOVIMA
SVE ŠTO TREBATE ZNATI O STRUKTURNIM FONDOVIMA

Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA i Hypo Alpe-Adria-Bank održali su 12. lipnja 2014. godine informativnu radionicu na temu „Strukturni i investicijski fondovi Europske unije“, koji će postati osnovni izvor financiranja javnih investicija. Radionicu su vodili renomirani hrvatski i međunarodni stručnjaci sudionicima iz javnog i privatnog sektora, općina, gradova i poduzetnicima iznoseći svoja iskustva i savjete za uspješno povlačenje sredstava dostupnih kroz fondove EU.

 

Razvojna agencija Grada Dubrovnika – DURA i Grad Dubrovnik trenutno realiziraju 11 milijuna kuna vrijedne EU projekte na području grada Dubrovnika, a u narednom razdoblju sredstvima iz fondova EU planiraju revitalizirati trasu Onofrijevog renesansnog vodovoda iz 15. stoljeća, prugu uskotračne željeznice, obnoviti renesansne ljetnikovce Rijeke dubrovačke, urediti povijesne palače u staroj gradskoj jezgri poput Kneževa dvora i Sponze te uvesti niz održivih sadržaja na otoku Lokrumu. Predviđena je i ugradnja pročistača pitke vode na području Rijeke dubrovačke, sanacija odlagališta Grabovica te izgradnja trodijelne sportske dvorane i komunalne infrastrukture na novom gradskom groblju Dubac. Upravo primjer grada Dubrovnika pokazuje koliko su EU fondovi bitni u planiranju gradskih projekata.

 

Republici Hrvatskoj je za prvih šest mjeseci punopravnog članstva odobrena alokacija u iznosu od 655,1 milijuna eura za provedbu projekata europskih strukturnih i investicijskih fondova, koje je Hrvatska odlučila usmjeriti u investicije za gospodarski rast, regionalnu konkurentnost i razvoj poduzetništva, dok će u razdoblju do 2020. godine Hrvatska će na raspolaganju ukupno imati 11,7 milijardi eura, od čega milijardu eura za poduzetnike. Dapače, promicanje poduzetništva i ulaganje u mala i srednja poduzeća jedan od četiri prioritetna područja EU politike. Dosad je kroz dva javna poziva Ministarstva poduzetništva i obrta za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj hrvatskim poduzetnicima stavljeno na raspolaganje 33,3 milijuna eura bespovratnih sredstava namijenjenih projektima usmjerenim na povećanje produktivnosti, širenje poslovanja, tehnološki razvoj, ICT tehnologiju te novo zapošljavanje.

 

Pritom, Europska unija promiče znatno veće uključivanje gradova i općina u provedbu politike urbanog razvoja kao i regionalne razvojne politike, pri čemu će europski strukturni i investicijski fondovi postati osnovni izvor financiranja javnih investicija. Financirat će se projekti čija će realizacija doprinijeti održivom razvoju lokalne zajednice kroz izgradnju, obnovu i rekonstrukciju objekata socijalne, komunalne i gospodarske infrastrukture.

 

S ciljem što boljeg i kvalitetnijeg korištenja EU sredstava u budućnosti važno je pravodobno pripremiti kvalitetne razvojne projekte koji će doprinijeti jačanju konkurentnosti gospodarstva, otvaranju novih radnih mjesta te smanjenju regionalnih nejednakosti. Ključni zadatak u tom pogledu je dodatno informirati i educirati sve zainteresirane te im pružiti korisne savjete i stručnu pomoć, što je uostalom i cilj naših radionica.

 

Sve informacije možete dobiti u DURA-i, na web stranici – www.dura.hr  ili 020/638-236

Strukturnim fondovima osigurajte si bespovratna sredstva!

Datum:
12.06.2014
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X