Dura
Novosti

EU POLITIKE KVALITETE: PRILIKA ZA MALE I SREDNJE PODUZETNIKE (MSP)

EU POLITIKE KVALITETE: PRILIKA ZA MALE I SREDNJE PODUZETNIKE (MSP)
EU POLITIKE KVALITETE: PRILIKA ZA MALE I SREDNJE PODUZETNIKE (MSP)
Okrugli stol i radionice na temu zaštite autohtonih dubrovačkih proizvoda održane su 28. i 29. studenog 2014. godine na Sveučilištu u Dubrovniku u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule.

Cilj dvodnevnog okupljanja bio je približiti proizvođačima kako uspješno plasirati svoje proizvode, na koji način ih zaštititi te na taj način stvoriti dodanu vrijednost za regiju i buduće generacije.

Mali i srednji proizvođači s područja cijele Dubrovačko – neretvanske županije imali su se prilike upoznati s procedurama zaštite svojih proizvoda, čuti o problemima koje mogu očekivati ali i načine kako ih izbjeći.

Direktorica razvojne agencije grada Dubrovnika Andrea Novaković na okruglom stolu je predstavila fondove na raspolaganju malim i srednjim proizvođačima uz poziv da se u svakom trenutku jave DURA-i za dodatne informacije te savjetovanje i pomoć pri pripremi projekata.

U subotu ujutro održana je radionica “Postupak registracije oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla” gdje su prisutnima predstavljeni koraci prilikom postupka registracije oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla. Posebni naglasak bio je na specifikaciji proizvoda kao najvažnijeg dokumenta, konkretnim primjerima iz prakse objasnio se sadržaj svakog poglavlja specifikacije.

Na radionici pod nazivom “Uloga certifikacije proizvoda s dodanom vrijednošću” prisutnima je približena važnost dodavanja vrijednosti autohtonom proizvodu kroz oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla, različite regionalne oznake. Jedna od tema je bila i ekološka proizvodnja, kakva dodatna vrijednost se dobiva certificiranjem i dobivanjem jednog takvog znaka. U Hrvatskoj trenutno ima nešto vise od 3% površina pod ekološkom proizvodnjom, a država predviđa i cilj je podići proizvodnju na 8 % do 2016. godine.

Okrugli stol i radionice nastavak su inicijative koju je zastupnik Picula pokrenuo ove godine u ožujku 2014. godine kada je u Bruxelles pozvao proizvođače, među kojima su bili i proizvođači dubrovačkog kraja, da predstave svoje proizvode u sjedištu Europske unije ali i da im predstavi mogućnost zaštite svojih proizvoda, te uspješnijeg plasmana na sve zahtjevnije tržište.

Sada je trenutak da se i naši proizvođači organiziraju kako bi na europski stol stavili proizvode koji imaju prepoznatljivost, identitet, koji pričaju svoju priču i predstavljaju ponos svog područja.

Datum:
02.12.2014
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X