Dura
Novosti

DURA na World Future Energy Summitu

DURA na World Future Energy Summitu
DURA na World Future Energy Summitu

Na ovogodišnjem World Energy Summitu održanom u Abu Dhabiju sudjelovala je hrvatska delegacija od 25 predstavnika akademske zajednice, poduzetnika i razvojnih agencija među kojima je sudjelovala i Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA.

World Future Energy Summit etiketirao se kao najvažniji svjetski energetski susret koji povezuje vodeće predstavnike sektora čiste energije i povezanih inovacija iz čitavog svijeta. Ovogodišnje izdanje održalo se od 19. do 22. siječnja 2015. godine, te je okupilo više od 35.000 sudionika te 650 izlagača.

Nakon svečanog otvaranja održao se Global Leadership Summit (GLS), koji je povezao svjetske kreatore politika sa globalno poznati stručnjacima, a sve pod voditeljskom palicom Jeremya Bowena, BBC-evog urednika za Bliski istok. Organizator je priredio dodatnih 40 događanja koja će sudionicima omogućiti bolji uvid u najnovije tehnologije te mogućnosti financiranja OIE.

Također, na dan otvorenja, sudionici su upoznali pobjednike Abu Dhabi Solar Challenge-a (ADSC), 1.200 kilometra duge utrke za vozila na solarni pogon koja su dizajnirali i vode timovi iz cijelog svijet. Ova utrka se ove godine održala po prvi puta. Solarni automobili su naknadno izloženi u Abu Dhabi National Exhibition Centeru (ADNEC), lokaciji održavanja WFES.

Još jedan zanimljiv događaj održan je u zračnoj luci Al Bateen, gdje je predstavljen prvi solarni zrakoplov koji će pokušati obletjeti čitav svijet. Solar Impulse 2 će prvu i zadnju etapu svojeg puta imati upravo u Abu Dhabiju kao rezultat partnerstva između domaćina Masdar City-a i projekta Solar Impulse. Masdar City je posebna ekonomska zona zaokruženog procesa razvoja obnovljivih izvora energije i čistih tehnologija.

Masdar City kojeg je delegacija posjetila trećeg dana posjeta nisko-ugljični je projekt koji pomiče granice inteligentnog dizajna i tehnologije zbog čega će postati jedan od najodrživijih gradova na svijetu. Ovaj grad je pionirski pothvat planiran za 40.000 stanovnika u kojem je dokazano da postojeći i budući gradovi mogu, uz znatno smanjenje potrošnje energije, vode i otpada, ostvariti brzu urbanizaciju. Masdar City lociran je samo 17 kilometara od centra Abu Dhabija te je posebna ekonomska zona u kojoj se predstavljaju, prodaju, istražuju, razvijaju, testiraju i implementiraju trenutni i budući obnovljivi izvori energije i čiste tehnologije.

Abu Dhabi je grad-predvodnik inovacija u sektoru zelene energije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Od svojeg “živućeg” laboratorija za zelene tehnologije, Masdar City-a, sve do predanosti u unaprjeđenju obnovljivih izvora energije, ovaj Emirat je u srcu održivog razvoja te svakodnevno financira ključne nove istraživačke projekte. Emirat Abu dhabi sjedište je Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) koju izdašno financira i potiče u realizaciji svoje globalne misije.

Datum:
28.01.2015
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X