Dura
Novosti

Održana informativno-edukativna radionica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Održana informativno-edukativna radionica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
Održana informativno-edukativna radionica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
Predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održali su informativno edukativne radionice o energetskoj obnovi kako u turističkom sektoru tako i obnovi višestambenih zgrada te plan javnih poziva i natječaja u 2015.g., 6.veljače 2015.godine u splitskoj Sveučilišnoj knjižnici na kojoj su sudjelovali predstavnici DURA-e i Grada Dubrovnika.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller predstavili su plan javnih poziva i natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2015. godini u kontekstu održivog upravljanja resursima – otpad, energija, zaštićena područja te podrške razvoju i realizaciji projekata uz sufinanciranje Fonda.

Riječ je o Vladinim mjerama konkretnih poticaja za komercijalni i turistički sektor te za stanovnike koje se odluče investirati u obnovljive izvore energije na svojim obiteljskim kućama i višestambenim objektima. Pritom će Fond osigurati 40, 60 ili 80 posto sredstava, ovisno nalazi li se zgrada u ruralnim ili urbanim sredinama.

U slučaju Grada Dubrovnika riječ je o 40 posto subvencije osim područja koja se nalaze na području posebne državne skrbi te otoka prve skupine (Elafitski otoci i Lokrum) koji imaju pravo na 80 postotnu subvenciju. Obzirom da se preko 80 posto energije u kućanstvima troši na grijanje i toplu vodu, a preko 85 posto građevina u Hrvatskoj ne zadovoljava sadašnje propise o toplinskoj zaštiti, ocijenjeno je nužnim smanjiti energetske troškove.
Ministar Zmajlović posebno je istaknuo projekte namijenjene direktno građanima, među kojima je najznačajniji program obnove obiteljskih kuća. Ove godine mijenja se natječajna procedura kako bi realizacija projekata energetske obnove obiteljskih kuća bila učinkovitija.

Procedura će biti jednostavnija i brža, kako bi svi građani neovisno o tome jesu li se njihove općine i gradovi prijavili na javni poziv Fonda, mogli ostvariti bespovratna sredstva te da bi se smanjili troškove dokumentacije.

Prijave će od ove godine umjesto preko jedinica lokalne samouprave ići direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te će se na njega moći prijaviti građani iz svih dijelova Hrvatske. Bespovratna sredstva moći će se dobiti po jednakim i transparentnim kriterijima i uz jednaku, transparentnu proceduru. Natječaj za obnovu obiteljskih kuća biti će otvoren početkom ožujka.
Nastavlja se i program sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada, a novost su natječaji za energetsku obnovu komercijalnih zgrada među kojima su uredske zgrade, banke, trgovine, skladišta, industrijski pogoni, hoteli, restorani i sl.

Pokrenut je i program sufinanciranja projekata obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru. Fond je raspisao javni poziv na koji se mogu javiti hoteli, kampovi ali i privatni iznajmljivači apartmana i dobiti bespovratna sredstva za solare, kotlove na biomasu te dizalice topline. Poziv će biti otvoren cijelu godinu ili do iskorištenja raspoloživih sredstava.

Novost za građane ove godine je i pokretanje novog programa sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja za građane, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede.

Zbog više nabavne cijene građani se rjeđe odlučuju na njih te je stoga ova subvencija poticaj građanima da prilikom kupnje kućanskih uređaja obrate pažnju na one koji su energetski učinkovitiji. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a javni poziv je predviđen u svibnju.

Nastavljaju se projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu i treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike.

Datum:
09.02.2015
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X