Dura
Novosti

DURINA PODRŠKA DUNAVSKOJ STRATEGIJI

DURINA PODRŠKA DUNAVSKOJ STRATEGIJI
DURINA PODRŠKA DUNAVSKOJ STRATEGIJI
U organizaciji Ministarstvo poduzetništva i obrta u suradnji sa DURA-om kao lokalnim partnerom, u Dubrovniku se danas i jučer održala 11. sjednica Upravljačkog odbora EU strategije za dunavsku regiju prioritetno područje – Jačanje gospodarske konkurentnosti, uključivo s razvojem klastera.

Mikel Čivljak, pomoćnik ministra pozdravio je u ime ministra Horvata članove Upravljačkog odbora, predstavnike Europske komisije, predstavnike Dunavske strateške točke iz Bruxellesa i ostale sudionike sastanka.Pomoćnik ministra Čivljak dao je snažnu podršku provedbi Dunavske strategije naglasivši kako upravo prioritetno područje 8 – Jačanje gospodarske konkurentnosti i razvoja klastera je važno jer pokriva široko područje počevši od suradnje gospodarskih dionika, malih i srednjih poduzeća, istraživačkih institucija, a kroz nove tehnologije i inovativne pristupe.U radu Upravljačkog odbora sudjeluje oko trideset predstavnika iz 14 zemalja koliko ih je uključeno u provedbu Dunavske strategije, predstavnici Europske komisije, Glavne uprave za regionalni razvoj, te Dunavske strateške točke iz Brisela.Domaćin 11. sjednice operativno provedbene strukture je DURA – Razvojna agencija Grada Dubrovnika koja je ovom prigodom odobru predstavila i svoje aktivnosti te projekte u realizaciji kao i one koji su prijavljene na transnacionalne EU programe.Uz pomoćnika ministra Mikela Čivljaka na sastanku su iz Ministarstva poduzetništva i obrta, za klastere izvrsnosti u dunavskoj makro regiji Zdenka Mesić, za okolišne tehnologije i energetsku učinkovitost Paulina Tomašković, za poduzetničko učenje Dragica Karajić, ujedno i koordinatorica Prioritetnog područja konkurentnosti Dunavske strategije.Inače, značaj koordinacije i umrežavanja dionika unutar dunavske makro regije je u poticanju i realizaciji transnacionalnih projekata čiji su nositelji i pokretači u Republici Hrvatskoj lokalne i regionalne poduzetničke potporne institucije. Upravo zahvaljujući suradnji s Razvojnom agencijom Grada Dubrovnika, predstavnici državnih tijela iz 14 zemalja upoznali su se projektima i radom prvog dubrovačkog poduzetničkog inkubatora „Tvornica ideja”, a posjetili su uspješne male poduzetnike u Konavlima, VIVA-punionicu prirodne vode, i ENERGIT malog proizvođača električne energije i pružatelja usluga poslovnog savjetovanja u energetici. Također na današnjoj sjednici jednicom želi se postići daljnje unapređenje suradnje među makro regionalnim institucijama, poslovno povezivanje okviru EU teritorijalne suradnje, šestomjesečna analiza provedenih aktivnosti i provedba Akcijskog plana do kraja 2016.Zajedničku koordinaciju vrlo važnog i jedinog ekonomskog područja EU makro strategije, Prioritetnog područja gospodarske konkurentnosti, EU je povjerila Republici Hrvatskoj i Baden-Wuerttembergu.

Datum:
08.06.2016
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X