Dura
Novosti

Održana radionica o korištenju mobilnih podataka teleoperatera

Održana radionica o korištenju mobilnih podataka teleoperatera
Održana radionica o korištenju mobilnih podataka teleoperatera
Radionica pod nazivom «Korištenje mobilnih podataka teleoperatera u učinkovitom upravljanju prostorom i javnim servisima» održana je 2. rujna 2016. godine u prostorijama Dubrovačke razvojne agencije. Na radionici su sudjelovali predstavnici gradskog vijeća, odjela i tvrtki, Turističke zajednice grada Dubrovnika, kao i privatnici iz hotelijerskog i ICT sektora.

Na prvom dijelu radionice gosp. Siim Esko iz tvrtke Positium predstavio je mogućnosti koje donose sustavi temeljeni na analizi podataka mobilnih operatera navodeći niz primjera iz sektora mobilnosti, urbanističkog planiranja, a poseban naglasak stavljen je upravo na turizam kao primarni sektor za Dubrovnik.

Sudionicima radionice predstavljen je i projekt upravljanja turistima koji se zasniva na praćenju opterećenja gradskih površina u stvarnom vremenu. Jedan od ciljeva projekta je kontinuirano prikupljati podatke različitih sustava (kamera, WiFi, mobilni podatci, senzori) i povezivati ih s podatcima koji se prikupljaju u gradskim odjelima i tvrtkama koji mogu biti od značaja za ostale dionike projekta. Implementacijom zajedničke platforme i baze podataka stvoriti će se osnovna informatička podloga za analizu ponašanja i navika posjetitelja i građana grada Dubrovnika. U kasnijoj fazi navedeni podatci moći će se koristiti u razne svrhe, a najviše s ciljem uravnoteženja eksploatacije infrastrukture, usluga i ponude. Hrvoje Carić iz Instituta za Turizam objasnio je da ovakva istraživanja imaju veliku važnost u razvoju održivog turizma i utjecaju na kvalitetu života građana.

Zaključak radionice je da će gradski odjeli i tvrtke pregledati podatke koje posjeduju unutar svojih sustava, te potrebe u smislu podataka koji im nedostaju, a bili bi im značajni za daljnju optimizaciju poslovanja. Dubrovačka razvojna agencija će biti odgovorna za prikupljanje navedenih informacija i koordinaciju projekta, a plan je već s prvim rezultatima i analizama pomoći u izradi plana upravljanja do kraja ove godine.

Datum:
06.09.2016
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X