Dura
Novosti

INFO-DAN – ENERGETSKA UČINKOVITOST U ZGRADARSTVU

INFO-DAN – ENERGETSKA UČINKOVITOST U ZGRADARSTVU
INFO-DAN – ENERGETSKA UČINKOVITOST U ZGRADARSTVU
Info-dan predstavljanje „Programa povećanja energetske učinkovitosti višestambenih zgrada na području grada Dubrovnika” održan je 20. rujna 2016. godine u sportskoj dvorani u Gospinom polju u organizaciji DURA-e.

Cilj Info-dana bio je predstaviti svim zainteresiranima mogućnosti sufinanciranja koje nudi Program te time potaknuti veću uključenost i interes građana.

U uvodnom dijelu su direktorica DURA-e Andrea Novaković i stručni suradnik DURA-e Marko Cosmai upoznali su sve prisutne s mjerama Programa te postupkom prijave na bespovratna sredstva Grada Dubrovnika i DURA-e.

Potom su direktor Domouprave Dubrovnik d.o.o. Konsuelo Končić i predstavnici zgrade Batala 19, Miho Klečak i Nikša Gojavić predstavili najsvjetliji primjer prve energetske rekonstrukcije višestambene zgrade u Dubrovniku uz korištenje poticaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grada Dubrovnika i DURA-e.

Njihovo iskustvo u provedbi projekta bilo je vrlo zanimljivo ostalim predstavnicima zgrada koji su iskazali interes za primjenom propisanih mjera u vlastitim stambenim objektima.

Grad Dubrovnik je kao jedina jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj raspisao ovakav program kojim kroz dodjelu bespovratnih sredstava potiče svoje građane na energetsku obnovu svojih stambenih objekata.

Ovakva vrsta poticaja će prema regulativama Europske Unije biti dostupna do 2020. godine.

Javni poziv za povećanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu na području grada Dubrovnika raspisan je 04. srpnja 2016. godine. Prema njegovim uvjetima Program se sastoji od tri mjere sufinanciranja.

Provedba energetskih pregleda i energetsko certificiranje te izrada projektne dokumentacije se sufinanciraju s 85%, a energetska obnova zgrada s 20% sredstava od ukupne vrijednosti investicije. Pritom se treba imati u vidu da se postotak sufinanciranja treće mjere nadovezuje na 40% ukupnih sredstava koje pojedina zgrada stječe uspješnom prijavom na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Procedura prijave se sastoji od tri koraka:
1. Predstavnik stanara traži ponudu certifikatora ili projektanta.
2. Predstavnik stanara osigurava suglasnost suvlasnika zgrade (51% od ukupne stambene površine).
3. Predstavnik suvlasnika i upravitelj zajedno podnose prijavu s potrebnom dokumentacijom.

Javni poziv s pripadajućom dokumentacijom i obrascima objavljen je na stranicama DURAe i Grada Dubrovnika, a otvoren je do kraja tekuće godine odnosno do iskorištenja financijskih sredstava.

Sve obavijesti mogu se dobiti na besplatni telefon 0800 5770 (radnim danom od 8 do 16 sati), slanjem upita na e-adresu eeinfo@dura.hr ili osobno u sjedištu Razvojne agencije Grada Dubrovnika, EE INFO ured, Branitelja Dubrovnika 15.

Datum:
21.09.2016
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X