Dura
Novosti

LJETNIKOVAC GUČETIĆ – DRUŠTVENI CENTAR MOKOŠICE

LJETNIKOVAC GUČETIĆ – DRUŠTVENI CENTAR MOKOŠICE
LJETNIKOVAC GUČETIĆ - DRUŠTVENI CENTAR MOKOŠICE
U sklopu projekta “2nd Chance” iz programa URBACT III. uskoro se mogu očekivati radionice, iz kojih bi se iznašlo rješenje, što će se održavati u obnovljenom ljetnikovcu, smještenom na obali Rijeke dubrovačke, zamišljenom da u društvenom aspektu bude društveni nositelj cijele Mokošice.

Priča oko revitalizacije renesansnog ljetnikovca Gučetić, koji nosi ime po vlastelinu Klementu Vlahovu Gozzi, nastalom krajem 16. stoljeća, počinje 2013. godine. Tada je gradonačelnik Andro Vlahušić najavljivao kako bi ljetnikovac trebao postati mokoški društveni centar, a uz zabavna događanja koja su se ovoga mjeseca ispred Gučetića održala, taj plan polako se počinje realizirati.

O obnovi ljetnikovca govorilo se i kroz kandidaturu Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture.

Pomak naprijed u realizaciji zamišljene ideje da ljetnikovac Gučetić postane društveni centar Mokošice polako se ostvaruje uz pomoć odobrenog projekta “2nd chance” iz programa URBACT III, koji se financira novcem Europskog fonda za regionalni razvoj. Za navedeni projekt DURA je osigurala 48.000,00 EURA bespovratnih sredstava. Cilj projekta je razviti akcijski plan revitalizacije ljetnikovca Gučetić.

DURA-i je cilj kroz projekt donijeti akcijski plan upravljanja za Ljetnikovac uključivanjem relevantnih lokalnih dionika.  Svi zainteresirani mogu se uključiti i doprinjeti stvaranju i obogaćivanju društvenog centra.

Kroz projekt će se iskristalizirati potrebe i želje stanovnika Mokošice s ciljem da se taj dio Grada društveno i ekonomski podigne.

Trenutno uloga DURA-e je isključivo programske namjene, odnosno da se osmisli program koji će se odvijati u ljetnikovcu jednom kad on i infrastrukturno bude obnovljen.

Infrastrukturni dio obnove je na Zavodu za obnovu Dubrovnika. Ravnateljica Iva Carević Peković kazala je kako se ZOD prijavio “na natječaj Ministarstva kulture za projektnu dokumentaciju za izradu idejnog rješenja”.

DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom i ZOD-om i dalje radi na idejama revitalizacije ljetnikovca kao i na njegovoj budućoj namjeni kako bi jednog dana bio društvena žila kucavica Mokošice.

Datum:
27.09.2016
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X