Dura
Novosti

KRAJ GUŽVAMA U GRADU – NOVA PROMETNA RJEŠENJA

KRAJ GUŽVAMA U GRADU – NOVA PROMETNA RJEŠENJA
KRAJ GUŽVAMA U GRADU - NOVA PROMETNA RJEŠENJA
Konferencija za medije na kojoj je predstavljeno najnaprednije prometno rješenje integriranog upravljanja prometom u kontaktnoj zoni i povijesnoj jezgri Grada održana je 15. prosinca 2016 godine.

Novim sustavom uvode se brojne inovacije koje su već uobičajena stvar u većim europskim gradovima.

Očekivane rezultate i ciljeve integracije različitih podsustava predstavio je gradonačelnik Andro Vlahušić, a više o pojedinačnim projektima i što oni uključuju govorio je direktor Sanitata, gosp. Vedran Kunica, direktorica Razvojne agencije Grada Dubrovnika (DURA), gđa. Andrea Novaković, pročelnica upravnog odjela za promet gđa. Irena Kričković Labaš, suradnik upravnog odjela za promet gdin. Ivo Cvjetković, suradnik upravnog odjela za obrazovanje, sport i civilno društvo gdin. Marko Grgurević te stručni suradnik DURA-e Nikša Vlahušić.

Uvođenje video nadzora na gradskim površinama je projekt s kojim je dubrovačka javnost već upoznata.

Projekt se radi u suradnji s Policijskom upravom, a osnovni cilj projekta je podizanje razine sigurnosti i prevencija kriminalnih radnji.

Novost u ovom projektu je postavljanje dodatnih kamera s mogućnošću brojanja prolaznika na 5 lokacija u povijesnoj jezgri za čije je postavljanje potrebno još samo odobrenje konzervatora – istaknuo je viši savjetnik u Odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Marko Grgurević.

Upravljanje pješacima osmišljeno je uz pomoć pet kamera na lokacijama ulaza u povijesnu jezgru: Pile, Ploče, Buža te dva ulaza kroz Porat.
U svakom trenutku ćemo znati koliko je posjetitelja ušlo, a koliko izašlo. Imat ćemo tri modusa: slobodan ulaz s opterećenjem do šest tisuća, usporavanje kretanja i preusmjeravanje na opterećenju do osam tisuća te zabrana organiziranog ulaska iznad osam tisuća posjetitelja.

Na sličan način će funkcionirati i upravljanje motornim vozilima u kontaktnoj zoni, pa će tako i taksi služba raditi na temelju informacije o slobodnim taksi stajalištima koja će biti opremljena senzorima za parking.

U prvoj fazi će se pokriti tri mjesta na Taboru, pet na Pločama, sedam na Pilama te dvadeset ispod Minčete. Taksi vozilima će biti dozvoljen ulaz u zonu, ako postoji slobodno mjesto. Ako ne postoji, bit će preusmjereni. Informacije o dostupnosti mjesta će taksistima biti dostupne na info displejima na prometnicama, ali i kroz mobilnu aplikaciju koju će moći koristiti samo taksisti – izjavio je stručni suradnik DURA-e Nikša Vlahušić.

Totemi DuAdvisora već su postavljeni na šest lokacija, a osim vanjskog oglašavanja projekt će uključivati i poseban software te web aplikaciju. Na njima će se na jednom mjestu moći saznati sve informacije o događanjima i drugim sadržajima – riječi su direktora Sanitata Vedrana Kunice, koji je najavio kako se do 1. travnja 2017. godine očekuje pokrivanje 56 parking mjesta senzorima na području Tabora, uz parking senzore koji su već postavljeni na 123 mjesta ispod Žičare.

Kad uspostavimo taj sustav u cijelosti, onda će kretanje vozilima u kontaktnoj zoni biti omogućeno samo ako ima mjesta za parkiranje – ustvrdio je Kunica, dok je gradonačelnik Vlahušić dodao kako će se za domaće uvijek naći do deset posto mjesta.

Na prostoru Ilijine Glavice i zagrebačke ulice do 1. travnja 2017. godine trebao bi biti uveden ITS – inteligentni transportni sustav, kojim ćemo upravljati sustavom informiranja, kontrole semafora, ulazaka i izlazaka te parkiranja – objasnio je stručni suradnik u Odjelu za promet Ivo Cvjetković.

Gradonačelnik Vlahušić ovom je dodao kako će postojati tri trake (za osobna vozila, autobuse te traka za okretanje prema Gružu), a da će na Pilama od devet zaustavnih mjesta za shuttle busove, koji će također biti pokriveni senzorima, tri biti moguće unaprijed rezervirati. Ostali će morati čekati u Gružu.

Želja nam je kroz projekt ‘E-Libertas’ do 2030. godine u vozni park Libertasa uvesti samo električna i hibridna vozila te proširiti mrežu skutera i punionica – smatra direktorica Razvoje agencije grada Dubrovnika DURA-e Andrea Novaković.

Ne smijemo sebi onemogućiti život u gradu – istaknuo je u zaključku gradonačelnik Vlahušić, dodavši kako se projekt radi uz suglasnost svih nadležnih institucija te uz pomoć Prometnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je recenzent svega zamišljenog.

Datum:
23.12.2016
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X