Dura
Novosti

PRIČE IZ INKUBATORA

PRIČE IZ INKUBATORA
PRIČE IZ INKUBATORA

Vedran Vukas Džaić jedan je od naših “starosjedioca” – evo i njegove priče.

Intuit d.o.o., tvrtka u vlasništvu Vedrana Vukas-Džaića, pruža usluge održavanje informatičke i telekomunikacijske opreme te sustava telefonije, a posebno je specijalizirana za dizajniranje računalnih mreža visoke raspoloživosti.

Vedran Vukas Džaić jedan je od „najstarijih“ stanara poduzetničkog inkubatora, gotovo od samog početka, točnije od 2011. god te je u procesu postinkubacije kao jedan od mentora novim stanarima, posebice onima iz IT sektora. S njim smo porazgovarali malo o svemu – poslovanju njegove tvrtke, počecima i vezi s inkubatorom, te o ribanju kojeg obožava.

“Pružamo usluge održavanja informatičke i telekomunikacijske opreme te sustava telefonije, a posebno smo specijalizirani za dizajniranje računalnih mreža visoke raspoloživosti. Usluge pružamo na području cijele Hrvatske s ponešto inozemnih korisnika, a većina našeg angažmana je usmjerena na veće projekte (dizajn infrastrukture za hotele, komercijalne komplekse i slično). Korisnici naših usluga održavanja su uglavnom tvrtke koje trebaju cjelovito rješenja održavanja i koje žele partnera u tom segmentu na duže vremenska razdoblja. Natječemo se za izvođenje većih projekata poput infrastrukture hotelskih kompleksa, a u takvim prilikama nastupamo zajedno s drugim partnerima u obliku poduzetničkog clustera (udružene ponude). To nam omogućuje veliku fleksibilnost u pružanju usluga te mogućnosti suradnje.” – kazuje nam Vedran u jednom dahu, smireno i staloženo, budući da je iza njega već dosta godina poslovanja, te se u samom razgovoru osjeća kako nema one početničke treme, koje se ipak, za ovaj razgovor prisjetio.

– Inkubator omogućuje svođenje početnih troškova na prihvatljiv minimum što daje prostora za posvetiti se razvoju svojih usluga

Naime i Intuit je, poput svih tvrtki u inkubatoru, kretao ispočetka, bez značajnijih financijskih sredstava ili uhodanog poslovanja. 
“Inkubator nam je dosta pomogao u našim počecima iz razloga što nas je rasteretio troška poslovnog prostora i režija, čime smo smanjili troškvoe hladnog pogona na veoma prihvatljiv minimum. To ne samo da nam je smanjilo početne troškove i investiciju, nego nam je omogućilo da se možemo u potpunosti posvetiti razvoju naših usluga, traženju novih klijenata i poslovnih prilika.” – priča nam Vedran.

– Sve na jednom mjestu

Svima je zapravo najveći izazov prikupiti sve informacije na jednom mjestu, pa nam je i sam Vedran kazao: “Mnogo nam je značilo što smo u istoj zgradi, doslovno u istom kućanstvu imali na dohvat ruke sve informacije vezano za zakonske regulative, mogućnosti dobivanja poticaja, pravnu pomoć te mogućnost sudjelovanja na raznim EU projektima kao stručna podrška. Također, nalazimo se u okruženju drugih tvrtki u istom položaju, a različitih industrija, što je izvrsno za razmjenu poslovnog iskustva i međusobnu stručnu pomoć.”

Inkubator omogućuje stabilnost u poslovanju te ga preporučujemo svim poduzetnicima početnicima

U početku je svakako važno svesti troškove na minimum i dobiti što više vremena da se poslovanje “zakotrlja”. Inkubator je upravo mjesto gdje ste zaštićeni određeni period od tržišnih kretanja i cijena u smislu stabilizacije troškova i perioda u kojem točno znate koliki su Vam određeni troškovi, što je izuzetno važno za svakog poduzetnika početnika.

“U periodu korištenja poticaja inkubatora, osigurali smo stabilnost u poslovanju stvorivši dostavan krug korisnika, zaposlili na stalno još jednu osobu, te otvorili prostor za treću osoba u obliku sezonskog suradnika, a koje obično studenti koriste za stjecanje praktičnog iskustva u radu.” – objašnjava nam Vedran te nastavlja: “ Inkubator je mjesto u kojem poduzetnici početnici mogu uz minimalne troškove (hladnog pogona) u dužem vremenskom periodu dobiti priliku da razviju svoje usluge, ponude, usavrše se u poslu te pronađu svoje tržište za isto. Pored toga, inkubator im pruža mogućnost razmjene i gradnje poslovnog iskustava s drugim poduzetnicima iz inkubatora, koji imaju kontakt s drugačijim tržištima i oblicima poslovanja, se mogu zajedno pomagati ili surađivati na raznim poslovima. Osim bitne financijske stavke smanjivanja troškova, jer poslovni prostori u Dubrovniku su izuzetno skupi, inkubator im pruža na jednom mjestu znatnu pomoć u dobivanju informacijama po pitanju zakonskih regulativa, pravnu pomoć, mogućnosti zapošljavanja, obrazovanja kroz razne tečajeve i informiranja po pitanju raznih poticaja poslovanju.” – završio je svoje izlaganje Vedran.

A nakon ovog “ozbiljnog” dijela razgovora, pitali smo ga kako se opušta u slobodno vrijeme.

“Volim ribat. To je ta ravnoteža nakon radnog dana provedenog ispred računala – ribanje u tišini prirode, rijeka i mora me vraćaju u balans, a odličan je i osjećaj suživota s prirodom kroz sportski ribolov. Da kad se nešto uhvati, to se i pusti natrag u rijeku ili more, pogotovo ako je riječ o nedoraslim ili zaštićenim primjercima. Ono što je doraslo i dozvoljeno to se naravno donese doma i spravi za familiju!”

Datum:
09.11.2017
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X