Dura
Novosti

PRIČE IZ INKUBATORA

PRIČE IZ INKUBATORA
PRIČE IZ INKUBATORA

Evo nam i priče o mladoj i nasmiješenoj Kristini Mirošević (Studio Bonsenjo), koja se pridružila Inkubatoru prije nepunih mjesec dana. Cura iz Grada koja je dio života provela u neposrednoj blizini zidina (živjeli smo poviše sadašnjeg rektorata), pa se preselila u Lapad, jako je vezana za Dubrovnik, stoga, nakon fakulteta i rada u zagrebačkom studiju Oaza, prevagnuo povratak u rodni grad. Osim odluke o povratku, pala je i ona o pokretanju vlastitog posla.

U Dubrovniku ima posla za dizajnere!

„Bonsenjo za mene ima i jedno pomalo skriveno značenje te je poveznica s mojim poslom i odlukom povratka u grad. Ta riječ na izvornom dubrovačkom znači ‘dobar znak’ – što se u mom poslu može protumačiti kao i dobar logotip. Vratila sam se u Dubrovnik, jer ovdje uistinu ima dovoljno posla, iako to možda nekima zvuči nevjerojatno.“– započinje svoju priču Kristina, te nastavlja: “Završila sam grafički i produkt dizajn u Zagrebu i odlučila se vratiti u Dubrovnik, te otvoriti svoj studio. Smatram da ovdje ima više mjesta za ideje, dinamičan je život, a Grad je jedno divno mjesto za živjeti i raditi. Tako da je sve to meni u glavi bilo skroz logično posloženo – povratak i pokretanje vlastitog posla.“

Sve je to u Kristine išlo vrlo brzo. Naime, od poznanika je dobila informacije o Poduzetničkom inkubatoru i odlučila se prijaviti. 
„Napisala sam projekt i prijavila se…i da u moj život je ušla Marijana Puljas. Otad je sve išlo glatko. Svi papiri, sve procedure, sve je to uz Marijanino mentorstvo bilo vrlo lako i jednostavno, te što je najvažnije od svega, učinkovito iz prve. Ona je uvijek dostupna i ima odgovore na sva Vaša pitanja. Ako i nema odmah, sazna ih vrlo brzo te se javi s povratnom informacijom.“- priča nam Kristina, kojoj je, kao i svim stanarima do sada Marijanina pomoć uvelike olakšala početak poslovanja.

– Prostor mi je bio od krucijalne važnosti 

„Može se raditi i iz doma. Takav je moj posao da se može. Ali ipak nije to to. Treba se ujutro dignuti, obući i izaći iz kuće jer si onda produktivniji, a i vrlo je nezgodno da ti potencijali klijenti dolaze doma ili da se nalazite po kafićima ili što ja znam gdje. Prostor unutar inkubatora je na izvrsnoj lokaciji (barem za moje sadašnje klijente), te je značajna ušteda na početku poslovanja, a radi subvencije koju ostvarujete.“- osvrnula se na pogodnost Inkubatora i Kristina. S druge strane, kazala nam je i kako voli biti na Pilama jer može u Gradu popiti kavu, što je ispunja.

Trenutno je involvirana u nekoliko projekata, premda je svoj studio otvorila tek prije mjesec dana. Radi na projektu Croatian City Stories koji razvija autohtone suvenire, bazirane na dubrovačkoj povijesti i kazuje nam kako joj je to jedan od dražih projekata na kojima radi. Velika je zaljubljenica u povijest Dubrovnika i na neki način je htjela prenijeti to posjetiteljima koji dolaze u Dubrovnik. Cijeli projekt je interdisciplinarna suradnja više struka, prvenstveno dizajna i povijesti, a turisti obožavaju karte za poker koje umjesto klasičnih znakova nose likove iz dubrovačke povijesti. Ovi suveniri su proizašli iz dugotrajnog istraživanja i planiranja te nude “mini presjek Republike i Grada samoga”. Tako konkretno u igraćim kartama Knez zamjenjuje Kralja, karo postaje prelijepa peružina, a tref je arhitektura Dominikanskog samostana, jedan od naših najljepših motiva – rozeta. Uz svaki špil dolazi i knjižica u kojoj je opisana povijest Dubrovnika, te svaki lik i motiv koji se nalazi u kartama.

Uz karte, svoj pečat je stavila i na torbe, označivače stranica te magnete, koji su tipični predmeti korišteni za suvenire. Kristina je uključena i u projekt Dani kreativnih i kulturnih industrija, gdje su 2016. po prvi puta i predstavljeni suveniri Croatian City stories. 
Od ostalih projekata, ponajviše ih je vezano za turizam, što je za Dubrovnik skroz normalno.

„Jako sam zadovoljna sa svime. Imam i neke projekte u Zagrebu, sve ide nekako kako sam zamislila. Inkubator je jedno super, super mjesto i ako se iti malo razmišljate o pokretanju svog posla, inkubator Vam jednostavno mora biti prva stanica!“ – poručila je Kristina svima onima koji osjećaju zov poduzetništva.

Datum:
17.11.2017
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X