Dura
Novosti

DURA NA ZAGREB FORUMU 2017

DURA NA ZAGREB FORUMU 2017
DURA NA ZAGREB FORUMU 2017

Na poziv organizatora djelatnica DURA-e, Marijana Puljas je prisustvovala konferenciji  ZAGREB FORUM 2017 na temu MEGATRENDOVI ZA GRADOVE – POSLOVI I VJEŠTINE U INOVATIVNIM URBANIM EKOSUSTAVIMA, koja se održala 20. studenoga 2017. godine u Zagrebu u prostoru Tehnološkog parka Razvojne agencije Grada Zagreba.

Konferenciju organiziraju Razvojna agencija Zagreb, Grad Zagreb, GFS (GoForeSight) Institut i HISB (Hrvatski institut za studij budućnosti).

Zemlja partner ovogodišnje konferencije su Sjedinjene Američke Države, predvođene Douglasom Jonesom, zamjenikom veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj. Uvodni govornik Zagreb Foruma 2017 je bio Bror Salmelin, savjetnik Europske komisije za inovacijski ekosustav. Medijski partner ovogodišnje konferencije je HANZA MEDIA.

Osnovni cilj konferencije je prijenos znanja i tehnologije na globalnoj razini te povezivanje gradova s inovativnim partnerima iz Europske unije. Sudionici Zagreb Foruma podijelili su svoje poglede na budućnost Europe i ulogu gradova u njenom razvoju. Poseban akcent je bio na razvoj specijalnih poslovnih kompetencija i vještina za razvoj inovativnog poduzetništva u urbanim ekosustavima.

Kako bi se istaknula važnost razvoja inovativnih rješenja koja će poboljšati kvalitetu života u gradovima, ove godine u okviru Foruma Razvojna agencija Zagreb u partnerstvu s Hanza Medijom dodjelila je Zagreb Forum&Hanza Medija SMART CITY NAGRADU. Među 46 prijavljenih rješenja nagradu je odnio. Eco Mobile je tvrtka specijalizirana za razvoj elektronike i softvera primjenjivih u procesima sakupljanja otpada, a pobjedili su sa svojim posljednjim rješenjem sustav Eco Mobile – Smart Waste. Na temelju popunjenosti kontejnera na terenu server automatski slaže optimiziranu rutu kretanja komunalnog vozila prema najkritičnijim mjestima. Ruta se formira prema broju vozila u voznom parku te samom kapacitetu tih vozila, a prilikom navigiranja koriste vlastiti sustav karata. U sustav su uključene i dvije dodatne aplikacije – jedna za vozače i jedna za građane. Vozači vide zapunjenost svakog kontejnera, mogu prijaviti oštećenja spremnika, pronaći rutu do kontejnera te ujedno postaviti više točaka odjednom prilikom navigiranja. Građani pak preko svoje aplikacije mogu pronaći  lokaciju najbližeg kontejnera za otpad koji žele baciti pa čak i put do tog kontejnera. Tu su još i servisne informacije poput termina odvoza otpada, posljednje važne vijesti od njihovog komunalnog poslužitelja te mogućnost naručivanja odvoza glomaznog otpada. Sustav je već postavljen u nekoliko hrvatskih gradova, Nizozemskoj, Njemačkoj, Grčkoj i SAD-u, a uštede i benefiti korištenja su mnogobrojni, od manje potrošnje goriva i smanjenja onečišćenja zraka do kvalitetnije usluge.

Datum:
21.11.2017
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X