Dura
Novosti

PRIČE IZ INKUBATORA

PRIČE IZ INKUBATORA
PRIČE IZ INKUBATORA

Sigurni smo da ne poznajete puno dama koje mogu reći da im je vino sastavni dio poslovanja. Ksenija Matić otkrila nam je sve o počecima Event Lab-a, razvoju i planovima.

Život je nepredvidljiv i nikad ne smijemo dopustiti sebi da se previše opustimo – započinje svoju priču Ksenija Matić, vlasnica agencije Event Lab i sommelierka. Tako se dogodilo meni i sestri, doslovno “iz neba pa u rebra”, preko noći ostale smo bez posla. Pošto smo obje vrlo pozitivne osobe i uvijek smo hrabrile i podupirale jedna drugu, tako smo jednostavno s takvom poprilično potresnom vijesti otišle na piće i odlučile da ćemo mi dalje pokušati same. Moja ljubav prema vinu, stalna edukacija i napredak jednim dijelom su nas usmjerile u određenu tržišnu nišu koja se pokazala izvrsnom, a ostatak poslovanja i usluga koje nudimo smo doslovno izgradile na temelju vlastitih znanja i sposobnosti.

– Nikad ne znaš za što si sposoban dok ne pokušaš

Štreberica kakva jesam, a uz to i relativno spretna s papirologijom, prikupila sam sve nužne podatke za jednog mladog poduzetnika da mu se olakša početak i da se ne “potopi prije nego što je uopće skočio u more”. Među nekoliko poticaja koji daju vjetar u leđa mladim poduzetnicima našla se i DURA, odnosno Poduzetnički inkubator. Iako je posao planiranja događanja najviše vezan uz laptop i mobitel i može se obavljati iz bilo kojeg mjesta, pomisao o pidžami kao uredskoj uniformi mi se nije baš svidjela. Javila sam se Marijani Puljas za zahtjevom, došla sam pregledati slobodne prostore i ubrzo je Event Lab dobio svoj dom. Brzo i bezbolno rekla bih, uz Marijaninu pomoć, već sam potpisivala ugovor i useljavala stvari. Sve se činilo nestvarno; vlastiti posao, ured, adrenalin, strah, ponos, sreća, sve se nekako izmiješalo u glavi ali jedno je bilo sigurno- sad nema natrag.

– Dubrovnik je idealno okruženje za rad

Moram priznati da imamo veliku sreću jer živimo u Dubrovniku. Mali smo grad s puno mogućnosti i čini mi se tko želi raditi da će sebi uvijek naći posla. A inkubator je uistinu jedan rasadnik pozitivne energije, mladosti, dobrih ideja… Lijepo je biti okružen ljudima koji prolaze isto što i ti, bore se za sebe, razmišljaju van okvira, umrežavaju se i zajedno rastu. Osjećaš se dijelom jedne obitelji, kolektiva i kada čuješ da je netko od kolega uspio ili dobio neki veliki projekt iskreno si sretan. To je možda i najveća snaga inkubatora (naravno uz “mamu” Marijanu i financijsku potporu za najam prostora), taj osjećaj da nisi sam, da vrata do netko strepi isto kao i ti hoće li zatvoriti godinu, ili slavi jer je potpisao dobrog klijenta.

– Stanarima smo se predstavile, a kako drukčije nego – eventom

Nakon što smo se smjestile u ured i počele navikavati na prostor, odlučile smo upoznati svoje sustanare. Logičan korak nam je bio “welcome party” odnosno druženje uz koje ćemo se moći predstaviti svima. Tako smo, opet uz Marijaninu pomoć, u glavnoj dvorani organizirale okupljanje uz pjenušac i jagode. Na ovaj način smo brzo i lako saznale tko se čime bavi u zgradi, povezale se i izmijenile kontakte. Najdraži dio druženja je zapravo bila izjava “da to nitko dosad nije napravio.”

– Vino, događanja, marketing, kreativni projekti…

U Event Labu je uvijek veselo 🙂 Od mini-ureda stvorilo se u jednom trenutku skoro i mini-skladište ili vinski podrum (nalazimo se taman u podrumu zgrade) jer se uvijek pripremaju radionice, degustacije, prezentacije vina pa zveckanja ne manjka. Iznimno smo ponosni jer u svom timu kao vanjskog suradnika imamo Sinišu Lasana, najboljeg hrvatskog sommeliera. Drago mi je da nas kolege percipiraju u domeni vinskih profesionalaca i da često svoja događanja obogaćuju prisutnošću sommeliera ili organiziranim kušanjima. Drago mi je i da vinari prepoznaju naš rad, te nas često angažiraju da im organiziramo predstavljanja. Što se događanja tiče, najviše volimo izazove poput koncerata na neobičnim lokacijama, privatnih ekskluzivnih događaja, urbanih partya, posebno osmišljenih programa i zapravo svega onoga što bi možda nekome zadavalo glavobolju 🙂 Kreativnosti u svemu također ne manjka, najdraže nam je za klijente osmisliti nešto uistinu posebno i provesti od ideje do realizacije. Naposljetku, suživljene smo sa društvenim mrežama tako da dobar dio posla provodimo i online.

– Najvažnije je raditi ono što voliš

Svima koji se dvoume o pokretanju vlastitog poslovanja iskreno bih željela reći da ih čeka definitivno najuzbudljiviji period u životu, ali da će često biti vrlo stresan i neizvjestan. Ako ste spremni žrtvovati malo živaca, vratit će Vam se osjećajem ispunjenosti jer radite ono što volite. A to je na kraju i najvažnije. Za sva pitanja i važne informacije tu je divna Marijana Puljas koja je spremna pomoći u svako doba dana, a potom i izvrsne besplatne radionice o poduzetništvu u okviru DURA-ine Startup Akademije. Uz ovakvu dostupnost provjerenih informacija i korisnih sadržaja, lako je prijeći početne prepreke i upustiti se u avanturu života. Sretno!

Datum:
01.12.2017
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X