Dura
Novosti

PRIČE IZ INKUBATORA

PRIČE IZ INKUBATORA
PRIČE IZ INKUBATORA

I u novoj godini nastavljamo s lijepim pričama iz našeg Poduzetničkog inkubatora 🙂

Studio Fingerprint u vlasništvu grafičke dizajnerice Ane Demović bavi se vizualnim oblikovanjem promidžbenih i izdavačkih materijala – plakata, logotipa, brošura, kataloga, vizitki, knjiga…

“Sam proces stvaranja je toliko uzbudljiv da ne mogu zamisliti koji bi me drugi posao ovako ispunio” – izgovara nam na početku razgovora Ana, gotovo u dahu pri našem pitanju zašto se odlučila postati grafička dizajnerica. Afinitet prema grafici, nastavlja, uvijek je postojao u njoj a prava ljubav razvila se na Grafičkom fakultetu u Zagrebu. “Tada sam bila sigurna da je to jedino čime se želim baviti u životu i dakako da sam tada već sanjala vlastiti studio jednog dana”. Po završetku fakulteta i povratku u Dubrovnik, bilo je ključno prikupiti dovoljno iskustva a i hrabrosti za pokrenuti vlastito poslovanje.

– Ništa mi nije bilo teško jer sam imala jasni cilj

“Na početku sam volontirala u lokalnim tiskovinama uz honorarne poslove sa strane (nevezane za grafiku) kako bih ipak osigurala neka primanja za sebe. Koliko god da je taj period bio financijski težak nadobudnoj mladoj osobi s tek završenim fakultetom, stečeno iskustvo je bilo vrlo vrijedno. Bila sam jako sretna kad sam nakon toga uspjela dobiti posao u struci, u studiju za digitalni tisak, gdje sam svakodnevno pratila cijeli taj proces realizacije u pogonu. Posao mi je bio zanimljiv i vrlo koristan ali to je ipak bila “druga faza” stvaralačkog procesa. Mene vukla više ona prva faza, od rađanja same ideje, kreativnog procesa i oblikovanja u nešto opipljivo.

– Da nisam krenula sama, uvijek bi me proganjao onaj “što bi bilo…” osjećaj

Nakon tri godine sam skupila dovoljno hrabrosti i odlučila pokušati sama. Potpora obitelji, prijatelja pa čak i poznanika koji su mi na kraju postali klijenti je bila ključna. Uvelike to mogu zahvaliti i činjenici da živimo u malom gradu gdje se vrlo lako pročuje “što je novo” i tko se čime počeo baviti. Naravno, iza svega toga moraju biti konkretni rezultati , odnosno zadovoljni klijenti i portfolio s kojim se možeš s ponosom predstaviti. Ništa ne dolazi neopravdano, zato uvijek dajem sve od sebe u projekt i čini mi se da ljudi to prepoznaju i cijene.

– Poduzetnički inkubator je bio izvrstan potez

Kreativnost zahtijeva mir i minimalno ometanje , bar u mom slučaju, tako da je ured bio obavezna stavka. Tada sam već čula za DURA-in Poduzetnički inkubator i odlučila sam se prijaviti. Sve je prošlo vrlo glatko i brzo najviše zahvaljujući Marijani Puljas, koja je bila tu za sva pitanja, nedoumice i pomoć. A tome koliko sam zadovoljna što sam dio ove dobre energije među ostalim mladim poduzetnicima najbolje svjedoči i to da sam nedavno ušla u period post-inkubacije.

– Vlastitim radom uključujem se u razne sfere života u Gradu i to me osobito veseli

Lijepo je šetati ulicama Grada i primjetiti poster za neko događanje koji si sam osmislio, vizualni identitet nekog objekta, brošuru koju si sklopio, posjetiti izložbu na kojoj si radio, u trgovini uzeti proizvod čiju si etiketu kreirao… Na svakom koraku mogu razabrati jedan dio života Grada u kojem sam sudjelovala i to me nevjerojatno ispunja.

– Stres je najbolji dio, koliko god to zvuči čudno

Vlastiti posao je stresan i ako vam netko tvrdi suprotno- laže. Ali isto tako sav taj stres se na kraju pretvara u nagradu – dovršili ste projekt, dobili novog klijenta, preživjeli još jedan poduzetnički dan. Zadovoljstvo koje odnesem doma svakog dana zbog činjenice da živim od svog rada i da uživam u tome što radim je neprocjenjivo. Zato bih svima koji se dvoume o pokretanju vlastitog poslovanja poručila da pokušaju jer im to može biti najbolja životna odluka. Isto tako može biti i lekcija, ali na kraju krajeva kažu da se ne broji koliko si puta pao, već koliko puta si se uspio podići.”

Datum:
11.01.2018
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X