Dura
Novosti

30 NOVIH NATJEČAJA IZ PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA

30 NOVIH NATJEČAJA IZ PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA
30 NOVIH NATJEČAJA IZ PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA

Ministarstvo poljoprivrede ove godine će raspisati 30 novih natječaja za 3,75 milijardi kuna potpore iz Programa ruralnog razvoja.

Naglasak je stavljen na mjere za koje su poljoprivrednici pokazali najviše interesa poput mjere 4 “Ulaganja u fizičku imovinu” koja je predviđena u veljači, a koja se odnosi na biljnu proizvodnju (tip operacije 4.1.1), dok se u ožujku očekuje natječaj “Povećanju dodatne vrijednosti poljoprivrednim proizvodima” (tip operacije 4.2.1.) za uljare i mini mljekare.

Također je poljoprivrednicima zanimljiva mjera 6 za “Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja”, u 2018. po prvi put omogućuje korištenje sredstava po podmjerama 6.2 i 6.4 koje do sada nisu objavljivane u prethodnim natječajima, a odnose na tipove operacija 6.2.1. “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti” te 6.2.1. “Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima”.

Također fokus je i na mjeri 7. “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” koja će biti zanimljiva korisnicima jedinica lokalne samouprave, posebice jer je za travanj planirano raspisivanje sektorskog natječaja za provedbu tipa operacije 7.4.1. “Ulaganje u pokretanje, poboljšan je ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovištvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” za financiranje izgradnje/rekonstrukcije dječjih vrtića, za što je pokazan veliki interes na prvom natječaju.

Po prvi put uvest će se i novi tipovi operacija u mjeri 10 “Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene”, a konačno i mjera 14 “Dobrobit životinja”. Također po prvi put će se provoditi podmjera 10.2. “Potpora za očuvanje i održivu uporabu i razvoj genetskih resursa u poljoprivredi” te mjera 16 “Suradnja” za projekte suradnje, udruživanje poljoprivrednika i znanstvene zajednice u operativne skupine za rješavanje konkretnih problema poljoprivrednika kroz istraživanja i udruživanje za uspostavu kratkih lanaca opskrbe.

Uz gore spomenute mjere nastavljaju se i potpore iz mjere 5 „Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti“ kao i za mjeru 17 „Upravljanje rizicima“, uz puno bolje uvjete za osiguranje poljoprivredne proizvodnje.

Značajan napredak u proteklom periodu vidljiv je i u Mjeri 19. Tako će u 2018. godini natječaje objaviti i LAG-ovi (lokalne akcijske grupe), u skladu sa svojim lokalnim razvojnim strategijama, po kriterijima odabira koji su specifični upravo za područje na kojem se nalaze. Prvi natječaj koji će LAG-ovi raspisati odnosi se na tip operacije 6.3.1.

Detaljan plan objave natječaja možete pogledati ovdje.

Datum:
26.01.2018
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X