Dura
Novosti

PRIČE IZ INKUBATORA

PRIČE IZ INKUBATORA
PRIČE IZ INKUBATORA

Još jedna grafička dizajnerica je stanovnica Poduzetničkog inkubatora. &P, obrt za specijalizirane dizajnerske djelatnosti, u vlasništvu je Ivane Putice, a s radom je započeo krajem studenoga 2016. godine. Donosimo Ivaninu priču.

– Oduvijek sam znala da ću imati svoj posao

“Manje-više oduvijek sam bila sigurna da ću u jednom trenutku života imati svoj posao, odnosno grafički studio. Čak i od malena sam maštala kako ću “crtati reklame”, iako naravno tada nisam mogla ni pojmiti što bi termin dizajn uopće predstavljao.

Osim velike želje za pokretanjem vlastitog posla proces je uključivao 2 godine promišljanja, istraživanja, vaganja svih za/ne listi te konačnu odluku. Kako sam u to vrijeme živjela i radila u Zagrebu osim odluke o napuštanju tadašnjeg posla i života trebala sam se odlučiti i na preseljenje u Dubrovnik jer sam željela od tamo krenuti. Već sam imala par vrlo dragih klijenata pa sam im se željela u potpunosti posvetiti ali i naći način kako pridonijeti lokalnoj zajednici. Nakon dugodišnjeg rada u dizajn studijima i marketinškoj agenciji McCann Erickson stekla sam veliko radno iskustvo na svim vrstama projekata, paralelno sam vodila i samostalne projekte pa sam osjetila da sam spremna i da je pravo vrijeme. Par mjeseci birokracije i službeno sam imala svoj obrt. No, mislim da je tek nakon što sam se uselila u svoj ured u DURA-i cijela stvar poprimila ozbiljniji karakter.” – priča nam nasmijana Ivana o svom početku. 

– Na početku je ključno dobro se raspitati

“Mislim da sam prvi put čula za DURU kad sam istraživala koje su sve mogućnosti za nove poduzetnike na lokalnoj razini. Po preporuci, nazvala sam gđu. Marijanu Puljas i puno prije nego sam se odlučila na pokretanje posla. Objasnila mi je sve o inkubatoru i uvjetima te me ohrabrila da se slobodno javim kad se vratim. Mogućnost da imam vlastiti prostor u početku je svakako bio jedan od glavnih poticaja da donesem finalnu odluku.” – kazuje nam Ivana, kojoj je, kao i velikoj veini poduzetnika početnika vlastiti poslovni prostor bio ključan za posao te nastavlja:” Prostor je svakako najveća pomoć; jednostavno je neprocjenjivo imati svoj vlastiti kutak u kojem se možete neometano posvetiti radu. A i klijenti sve više vole navraćati, pa ponekad radimo zajedno što dovodi do zanimljivih rezultata. Edukacije su također jako korisne, u mom slučaju posebno one koje se odnose na birokraciju, vođenje posla, poreze i sve one stvari koje ne razumijem :)Ali tu su i posebno zanimljive radionice koje nas uče kako se na kreativan i drugačiji način nositi s brojnim izazovima na tržištu.”

– Honeymoon faza poslovanja

“Divno mi je” – govori nam Ivana i kroz smijeh nastavlja. “Trenutno sam još u honeymoon fazi pa mi sve predstavlja prednost čak i mane. Jedna od najvećih prednosti je svakako mogućnost organizacije vlastitog vremena, iako je tu ipak puno manje slobode nego što se možda na prvu čini. Morate se spremiti biti dostupni u puno većoj mjeri nego kad netko drugi upravlja vašim vremenom. Također, individualiziran pristup svakom klijentu u kojem ste više partneri, ponekad i prijatelji. Samim tim je i pristup radu drugačiji, iskreno vam je stalo do njihovog uspjeha i zadovoljstva. To mi je jako bitno. Veća količina stresa i odgovornost gdje to nemate s kim podijeliti je jedan od najvećih izazova s kojim sam se dosad susrela. Ali zadovoljstvo postignutim na kraju prevagne.”

– Slušaj sebe!

Na kraju ovog kratkog, ali slatkog razgovora, Ivana je poručila svima onima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog posla: “Zvuči klišeizirano ali mislim da je bit slušati sebe i svoje želje pretvoriti u ideju koju možete realizirati. Ohrabriti se i krenuti, život je dug i nepredvidljiv, možda i uspijemo :)”

Datum:
09.02.2018
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X