Dura
Novosti

SNAŽAN UZLET ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA U DUBROVNIKU

SNAŽAN UZLET ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA U DUBROVNIKU
SNAŽAN UZLET ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA U DUBROVNIKU

Dubrovnik, 18. svibnja 2018. – Dubrovnik postaje perjanica ženskoga poduzetništva u Hrvatskoj. Istaknuli su to sudionici konferencije Mogućnosti financiranja za poduzetnice, održane u Dubrovačkoj razvojnoj agenciji.

„Kroz Poduzetnički inkubator pomogli smo razvoj 38 poduzeća, kapaciteti su mu stalno u potpunosti ispunjeni, a trenutačno čak 70 posto korisnika Poduzetničkog inkubatora čine žene. Kako bismo žene što snažnije poticali u poduzetništvu, najam prostora za njihova poduzeća dodatno je subvencioniran s 5 posto. Poduzetnice s ovog područja izuzetno su zainteresirane i za edukacije, pa se mnoge uključuju u našu Start-up akademiju koju smo prije tri godine pokrenuli u suradnji s HAMAG-BICRO-om. Dubrovnik zbog svoje primarno turističke orijentacije, poduzetništvu pruža dobre temelje, a mi mu nudimo kvalitetnu nadogradnju“, kazala je Ana Marija Pilato, direktorica Dubrovačke razvojne agencije.

Pozitivne poduzetničke trendove u Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrdio je i Marko Miljanić, pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more grada Dubrovnika.

„U poduzetništvo se uključuje sve više žena. Među djelatnostima u kojima imaju uistinu zapaženo mjesto, su turizam, ugostiteljstvo te tradicijska proizvodnja, posebice u staroj gradskoj jezgri. Na globalnoj razini raste broj poduzetnica i poslovnih žena. Trenutačno čak 40 poslovnih putovanja ostvaruju žene. Voljeli bismo da uskoro u Dubrovniku imamo isti udio poduzetnica“, kazao je Miljanić.

Žensko poduzetništvo u Dubrovniku krasi visoka inovativnost i kreativnost. Primjerice, Slavica Grkeš otvorila je eko praonicu rublja i eko apartmane, a restoran Kopun Ane Bitange Jukić za svoju je interpretaciju tradicionalnih dubrovačkih jela nanizao pohvale čak i Michelina.

„Prekrasno je vidjeti da ovdje žene u poduzetništvu u prvom redu vide priliku, a ne nuždu. Nadamo se da će se takvo poimanje poduzetništva zaživjeti i u ostalim dijelovima zemlje“, kazala je Ivana Matić, osnivačica mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria te pohvalila potpore koje poduzetnicama daje grad Dubrovnik.

Mira Krneta, voditeljica područnog ureda za Dalmaciju Hrvatske banke za obnovu i razvitak, okupljenima je predstavila mjere HBOR-a koje poduzetnicama stoje na raspolaganju.

„Danas možemo uz niske troškove poslovati još brže i jednostavnije zahvaljujući suvremenim alatima za organizaciju poslovanja. Među njima je i Salonize, aplikacija koja služi za upravljanje poslovanjem u uslužnim djelatnostima. Pristupa joj se putem interneta, a donosi potpuni pregled poslovanja – od popunjenosti termina po zaposlenicima i vrstama usluga do potrošnje materijala i ostvarene zarade“, kazala je Natalija Zastavnik Crnički, direktorica tvrtke Salonize. Razvoj istoimene aplikacije sufinanciran je iz EU fondova, tj. Europskog fonda za regionalni razvoj.

Uz Salonize konferenciju su organizirali Women in Adria, udruga Institut za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria i DURA, a među sponzorima su Raiffeisen banka, Raiffeisen Leasing i Toyota.

Datum:
18.05.2018
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X