Dura
Novosti

U DURA-I PREDSTAVLJEN AKCIJSKI PLAN RAZVOJA LOKALNE DIGITALNE EKONOMIJE

U DURA-I PREDSTAVLJEN AKCIJSKI PLAN RAZVOJA LOKALNE DIGITALNE EKONOMIJE
U DURA-I PREDSTAVLJEN AKCIJSKI PLAN RAZVOJA LOKALNE DIGITALNE EKONOMIJE

techtown_1
techtown_2
techtown_3
techtown_4
techtown_5
techtown_6
techtown_8
techtown_9
techtown_10
techtown_11
techtown_12


Predstavljen je Akcijski plan Razvoja lokalne digitalne ekonomije koji je proizašao iz projekta TechTown, financiranog iz URBACT III Programa dana 26. sprnja 2018. godine u prostorijama Dubrovačke razvojne agencije DURA-e.

Voditeljica projekta, Alisa Aliti Vlašić, predstavila je projekt kojemu je cilj bio ispitati mogućnosti povećanja potencijala razvoja digitalne ekonomije manjih i srednjih gradova. Predstavila je i integrativni akcijski plan kojim se nastoji unaprijediti lokalna digitalna ekonomija putem obrazovnog sustava, digitalizacijom javnih usluga i potporom digitalizacije postojećeg poslovnog sektora. Istaknula je da bi se dodatnim razvojem digitalnog sektora na području Dubrovnika pružila alternativa dominantnoj mono-ekonomiji – turizmu čime bi se pružila alternativa obrazovanim mladima koji svoj poslovni put ne vide u turističkom sektoru.

U sklopu predstavljanja TechTown projekta i Akcijskog plana, održano je i predstavljanje Dubrovnik Smart City vizije i konceptualnog modela, predavanja o Digitalnom gospodarstvu i tržištu rada te Digitalizacija iz perspektive poduzetnika. Također su ponovno predstavljena prva tri pobjednička projekta sa ovogodišnjeg, četvrtog Hackathona, koji se održao u travnju u organizaciji Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA te uz potporu partnera RIT Croatia i Sveučilišta u Dubrovniku.

Kod predstavljanja Dubrovnik Smart City vizije i konceptualnog modela, direktorica Razvojne agencija Grada Dubrovnika DURA-e, gospođa Ana Marija Pilato Krile, istaknula je i 17 projekata koji su profilirani kroz strategiju pametnog grada, a kojima je zajednički cilj da korištenjem tehnologije ojača postojeće kompetitivne prednosti i poboljša kvalitetu života građana, osigura konkurentnost gospodarstva i dugoročnu održivost okoliša i Grada.

Ispred HZZ-a, Područnog ureda Dubrovnik, viši stručni savjetnik i analitičar HZZ-a, Vedran Kastrapeli, osvrnuo se na temu digitalnog gospodarstva i tržišta rada istaknuvši da u Dubrovniku, među zaposlenim osobama u ICT sektoru, je najviše računalnih inženjera i tehničara, dok inženjeri telekomunikacija su među najbrže zapošljivim skupinama i u prosjeku su oko samo 2.5 mjeseci na evidenciji zavoda.

Vedran Vukas Džaić, direktor tvrtke IntuIT obratio se sudionicima iz perspektive poduzetnika i svoju je prezentaciju započeo sa objašnjavanjem razlike između digitalizacije i automatizacije. Razložio je način na koji poduzetnici prepoznaju Smart City koncept kao potencijal za daljnji razvoj i povećanje broja radnih mjesta u digitalnom sektoru kao alternativi dominantne mono-ekonomije – turizma.

Hackathon 2018. se još jednom pokazao kao plodonosno natjecanje mladih talenata te je i ove godine polučio 3 izvrsna rješenja. U sklopu navedenog događaja svoje projekte su predstavili i prva tri pobjednička tima: TIM SECTION5 je predstavio projekt ‘Implementacije dubokog učenja za buduće prostorno planiranje prometa’, web aplikaciju koja uzima video signal kamera s dubrovačkih raskrižja u stvarnom vremenu te pomoću algoritama prikuplja podatke o količini prometa koje koristi za određivanje gustoće prometa.

Tim ARGUS se predstavio projektom ‘Smart Traffic’ koji omogućava korisnicima uživo praćenje gradskog prometa i prometa autobusa, a pomoću brzine kretanja autobusa korisnici će moći vidjeti gdje su trenutno gužve, te gdje su trenutno autobusi. A tim broj 3, MALI ZELENI su predstavili projekt pametnih kontejnera za razvrstavanje otpada koji potiču pravilno razvrstavanje na način da se u omjeru razvrstanog otpada proporcionalno smanji mjesečna naknada za odvoz otpada.

DURA je TechTown projekt provodila od svibnja 2016. do svibnja 2018. godine. Nositelj projekta je grad Barnsley iz Ujedinjenog Kraljevstva, a uz DURA-u, partneri na projektu su: Limerick (Irska), Basingstoke (Ujedinjeno Kraljevstvo), San Sebastian (Španjolska), Clermont Ferrand (Francuska), Siracusa (Italija), Nyiregyhaya (Mađarska), Cesis (Latvija) i Loop city Denmark.

Akcijski plan možete pogledati ovdje.

Datum:
30.07.2018
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

Održana radionica na temu izrade URBACT IAP-a

Dura

U Gavle-u održan TechTown sastanak

Dura

SASTANAK PROJEKTA TECHTOWN U DUBROVNIKU

Dura

PARTERSKI SASTANAK PROJETKA TECH TOWN

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X