Dura
Novosti

EDUKACIJA – KAKO IZRADITI CBA ANALIZU

EDUKACIJA – KAKO IZRADITI CBA ANALIZU
EDUKACIJA - KAKO IZRADITI CBA ANALIZU

Na dvodnevnoj edukaciji pod nazivom “Kako izraditi CBA analizu” 01. i 02. listopada, 2018. godine sudjeluju djelatnici DURA-e Stjepan Ćavar, Ivan Saltarić i Mato Mojaš u prostorijama Centra za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Ulaskom Hrvatske u članstvo EU otvorile su se brojne mogućnosti sufinanciranja projekata sredstvima kohezijskog i strukturnih fondova. Kako bi se što uspješnije iskoristile dostupne financijske potpore, potrebno je pripremiti složenu projektnu dokumentaciju.

Ključni dokument u pripremi takvih projekata predstavlja studija izvodljivosti i analiza koristi i troškova, u kojoj se detaljno i po propisanoj metodologiji analiziraju sve koristi i troškovi projekta te se demonstrira njegova opravdanost za financiranje iz EU fondova.

Slijedom toga, osnovni je cilj seminara upoznati polaznike s metodološkim okvirima, sadržajnim sastavnicama te procesom izrade CBA (cost-benefit) analize, kao ključnog dokumenta na osnovi kojega evaluator (Europska komisija ili nacionalna akreditirana institucija) vrednuje prihvatljivost projekata i donosi odluku o njihovom sufinanciranje sredstvima kohezijskog i strukturnih fondova EU.

Seminar je koncipiran kao prezentacija osnovnih koraka izrade analize koristi i troškova (CBA analiza) te će se na taj način nastojati informirati polaznike o metodama i alatima za planiranje investicijskih projekata, analizi novčanih tokova projekta, ocjeni profitabilnosti projekata te donošenja investicijskih odluka o prihvatljivosti samog projekta od strane potencijalnih investitora.

Organizacijski seminar predstavlja kombinaciju predavanja i praktičnog rada pri čemu će polaznici, na temelju praktičnog primjera izgradnje poduzetničkog inkubatora, imati priliku analizirati projekt i naučiti postupak izrade te se upoznati s kriterijima za donošenje kvalitetne investicijske odluke.

Osnovni cilj seminara je upoznati polaznike s metodološkim okvirima, sadržajnim sastavnicama te s procesom izrade analize koristi i troškova, kao ključnog dokumenta na osnovu kojega Europska komisija vrednuje prihvatljivost projekata i donosi odluke o njihovom sufinanciranju sredstvima kohezijskog i strukturnih fondova EU.

Edukacija je u organizaciji Regionalne agencije Dunea-e u sklopu projekta Tehničke pomoći Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.

Datum:
01.10.2018
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X