Dura
Novosti

INTEGRALNO ODRŽIVO PLANIRANJE URBANIH PROSTORA

INTEGRALNO ODRŽIVO PLANIRANJE URBANIH PROSTORA
INTEGRALNO ODRŽIVO PLANIRANJE URBANIH PROSTORA

20181003_083258
20181004_083550
20181004_111045
20181004_111111


Na trodnevnom seminaru pod nazivom “ INTEGRALNO ODRŽIVO PLANIRANJE URBANIH PROSTORA ” 02.,03. i 04.  listopada, 2018. godine sudjelovao je djelatnik DURA-e Mato Mojaš, koji se održavao u Hotelu Split u Podstrani, Split.

 

Brojni su gradovi suočeni s problemima nedostatno kvalitetnih stambenih i zgrada javne namjene i ostale javne infrastrukture. Nejasna povezanost svih potrebnih sudionika u toku razvoja projekata, imovinsko-pravni odnosi i dostupni budžet često usporavaju veći broj projekata u visokoj fazi provedbe. Zaštita okoliša, energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije nužni su uvjeti za razvoj projekata u zgradarstvu. Kroz seminar su prikazani primjeri tehničkih rješenja i procedura za unapređenje održivosti u skladu sa standardima zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i upravljanja kulturnom baštinom.

 

Svaku od sedam sastavnica održivosti su predstavili renomiranu stručnjaci EIHP-a i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije – Sveučilišta u Splitu. U praktičnom dijelu edukacije prikazane su analize održivosti za pilot naselje Mravince, a u interaktivnom dijelu polaznicima se kroz alat za višekriterijalnu analizu prikazalo kako odrediti optimalni scenarij za unapređenje elemenata održivosti za naselje.

 

Seminar je bio u organizaciji Energetskoga instituta Hrvoje Požar u sklopu projekta CESBA MED – Central European Sustainablity Assessment adapted to Mediterranean area. Cilj projekta je optimizirati procese provedbe projekata razvoja i upravljanja za naselja ili gradske zone te ostvariti sve potencijale poboljšanja prema principima održive gradnje.

Ciljne skupine projekta su predstavnici uprave u gradovima i županijama, prostorni planeri, stručnjaci za održivu gradnju, energetsko planiranje, sudionici lokalnih politika razvoja i predstavnici građanskih inicijativa. Projekt se provodi kao potpora UNESCO-vom cilju održivosti broj 11 “Održivi gradovi i zajednice – učinimo gradove i naselja inkluzivnima, sigurnima, prilagodljivima na promjene i održivima“ kao i dobrovoljnoj inicijativi Europske Unije Level(s) o promociji kružne ekonomije.

 

Datum:
09.10.2018
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X