Dura
Novosti

ZAHVALJUJUĆI EU PROJEKTU S INDIJOM OSTVARIT ĆE SE I NOVI PILOT PROJEKT U POTPUNOSTI FINANCIRAN EU SREDSTVIMA

ZAHVALJUJUĆI EU PROJEKTU S INDIJOM OSTVARIT ĆE SE I NOVI PILOT PROJEKT U POTPUNOSTI FINANCIRAN EU SREDSTVIMA
ZAHVALJUJUĆI EU PROJEKTU S INDIJOM OSTVARIT ĆE SE I NOVI PILOT PROJEKT U POTPUNOSTI FINANCIRAN EU SREDSTVIMA

 

Završen je radni posjet indijskom gradu Panaji u saveznoj državi Goa gdje su DURA i Grad Dubrovnik, predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća Markom Potrebicom, sudjelovali u aktivnostima EU projekta International Urban Cooperation (IUC).

 

Riječ je o EU projektu u kojemu uz Panaji sudjeluje i 11 drugih gradova iz Indije, i koji je u potpunosti financiran iz fondova Europske unije. Ovo je jedan od prvih primjera suradnje gdje Europska unija razvija projekte sa zemljama izvan Europske unije, a gradska razvojna agencija DURA za projekt je predložena na osnovu dobrog iskustva rada na jednom od prethodnih projekata slične tematike.

Zaključeno je kako će se, u nastavku projektnih aktivnosti, definirati i odabrati po jedan konkretan pilot projekt na teme o kojima je bilo riječi – mobilnost, otpad ili Smart City, te će oni u potpunosti biti financirani sredstvima Europske unije. Ugovor o suradnji gradova Panaji i Dubrovnik na ovom pilot projektu bit će potpisan prilikom uzvratnog posjeta indijskog grada partnera, što je predviđeno u veljači iduće godine.

Nakon  uvodnih predavanja Gorana Cvjetinovića o motivima i načinu dolaska Dubrovčana u Gou od 1530. godine te o obnovi tamošnje crkve sv. Vlaha i Alise Aliti Vlašić iz gradske razvojne agencije DURA-e o Dubrovniku danas u kontekstu turizma i projekta Smart City, drugog i trećeg radnog dana održane su i prezentacije zamjenika pročelnika za promet Iva Cvjetkovića te predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebice i predsjednice Odbora za međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Katarine Doršner o projektu Respect the City.

Predstavnici indijskog partnera u projektu te djelatnici gradske uprave Panajia kroz svoje su prezentacije iznijeli realizirane i planirane projekte iz programa Smart City te su izložili problematiku vodoopskrbe i gospodarenja otpadom. Kroz raspravu su predstavnici dubrovačke delegacije govorili o načinima na koji se ti problemi rješavaju u Dubrovniku.

Isto tako, indijski su domaćini dubrovačku delegaciju odveli na lokacije na kojima su realizirani projekti Smart City te na kojima se radi na problemu gospodarenja otpadom. Delegacija je sudjelovala i u radnom posjetu kod ministra urbanog razvoja države Goa Milinda Naika, čije ministarstvo također sudjeluje u projektu IUC.

Indijski domaćini organizirali su dubrovačkoj delegaciji i posjet crkvi sv. Vlaha u Gandaulimu. Tu je crkvu Dubrovačka Republika sagradila 1563. godine, a najznačajniji trag tome nalazi se na zvonu crkve. Zvono, s tipičnim dubrovačkim simbolima sv. Vlaha, napravljeno je 1792. godine. Delegacija se ovdje susrela sa svećenikom don Mendozom te jednim od članova obitelji Lopez, čiji je brat Orlando kao svećenik sv. Vlaha iz Goe sudjelovao u procesiji sv. Vlaha u Gradu 2008. godine.

Datum:
20.11.2018
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X