Dura
Novosti

DURA obilježila Europski tjedan mobilnosti

DURA obilježila Europski tjedan mobilnosti
DURA obilježila Europski tjedan mobilnosti

img_20190920_140035
img_20190920_140053
img_20190920_140054
img_20190920_140107
img_20190920_142505


Europski tjedan mobilnosti manifestacija je u organizaciji Glavne uprave za okoliš Europske komisije s ciljem da se potakne javna svijest i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a time i poboljša kvaliteta života građana europskih gradova.

Na poseban način potiču se mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima. O važnosti i veličini ove manifestacije u europskim razmjerima najbolje svjedoči činjenica da je u obilježavanje ove manifestacije aktivno uključeno više od 2000 europskih gradova.

Svake godine Europski tjedan mobilnosti organizira se od 16. do 22. rujna i posvećen je održivom kretanju/mobilnosti, a ovogodišnja tema usredotočena je na koncept dijeljenja prometnih sredstava u kretanju gradom.

Korištenjem zajedničkih oblika javnog gradskog prijevoza smanjuju se troškovi i količina ugljičnog dioksida, a dijeljenje automobila za zajedničku vožnju s ceste uklanja znatan broj automobila u kojima se vozi samo jedna osoba.

U ostvarenju ciljeva održive mobilnosti, željeznički prijevoz omogućuje pouzdanu mobilnost i znatno smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Osim što je najsigurnija vrsta kopnenog prometa, željeznički promet rasterećuje ceste i smanjuje zagušenja te stavlja težište na važnost korištenja integriranog sustava željeznice i ostalih vrsta prijevoza.

DURA je navedeno događanje obilježila uz poseban osvrt na projekte vezane za mobilnost  koje uspješno provodi a to su: SMILE- FirSt and last Mile Inter- modal mobiLity in congested urban arEas of Adrion Region i LAIRA – ANLAirA – LANDSIDE AIRPORTS ACCESSIBILITY – Green ways to airports.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici DURA-e i Grada Dubrovnika gdje se raspravljalo o mobilnosti u Gradu Dubrovniku, kao i mogućnostima za unaprjeđenje iste pogotovo u ljetnim mjesecima kada u Dubrovniku stigne veliki broj turista.

Datum:
20.09.2019
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X