Dura
Natječaji

ERASMUS ZA MLADE PODUZETNIKE

ERASMUS ZA MLADE PODUZETNIKE
ERASMUS ZA MLADE PODUZETNIKE

Erasmus za mlade poduzetnike pomaže obećavajućim europskim poduzetnicima da usvoje potrebne vještine za pokretanje i/ili uspješno vođenje manje tvrtke u Europi. Novi poduzetnici usvajaju i razmjenjuju znanje i poslovne ideje s iskusnim poduzetnikom kod kojeg borave i s kojim surađuju u razdoblju od 1 do 6 mjeseci. Boravak im jednim dijelom financira Europska komisija.

Korisnici

U europskom programu mobilnosti mogu sudjelovati:

  1. Novi poduzetnici koji su čvrsto odlučili pokrenuti vlastito poduzeće ili su ga već pokrenuli unutar protekle 3 godine. (Buduća) tvrtka ili aktivnost može pripadati bilo kojem sektoru, a dobna granica ne postoji. Novi poduzetnik mora:
    • imati prebivalište u jednoj od zemalja sudionica;
    • imati konkretnu projektnu ili poslovnu ideju koja će se odraziti u poslovnom planu;
    • biti motiviran i predan suradnji tijekom boravka kod iskusnog poduzetnika iz druge zemlje sudionice te biti spreman doprinijeti razvoju poslovanja poduzetnika domaćina i staviti svoje vještine i sposobnosti na raspolaganje,
    • biti spreman na dodatna izdavanja uz financiranje iz programa kako bi pokrio troškove svog boravka u inozemstvu.
  1. Iskusni poduzetnici koji su vlasnici ili vode malo ili srednje poduzeće u jednoj od zemalja sudionica. Poduzetnik domaćin može sudjelovati u programu ako:
    • ima prebivalište u jednoj od zemalja sudionica,
    • je vlasnik ili vodi malo ili srednje poduzeće ili je osoba koja ima direktne veze s poduzetništvom na razini odbora malog ili srednje poduzeća,
    • vodi tvrtku više od 3 godine,
    • je voljan podijeliti svoje znanje i iskustvo s novim poduzetnikom i biti mu mentor.

Prednosti

Novom poduzetniku se pruža pogodnost edukacije kroz posao u malom ili srednjem poduzeću u inozemstvu u zemlji sudionici. Ovo će poduzetniku olakšati pokretanje novog ili pak jačanje postojećeg poduzeća, a pruža se i pogodnost pristupa novim tržištima, međunarodne suradnje te potencijalne prilike za suradnju s inozemnim partnerima.

Poduzetniku domaćinu pruža se pogodnost profitiranja od novih ideja koje u poduzeće donosi motivirani novi poduzetnik. Novi poduzetnik će možda imati posebne vještine ili znanja iz područja kojima poduzetnik domaćin ne vlada, a koja se mogu izvrsno nadopunjavati s njegovim vještinama ili znanjem.

U ovom projektu su oba poduzetnika na dobitku te mogu uz to otkrivati nova europska tržišta ili poslovne partnere te različite metode poslovanja.

Aktivnosti i odgovornosti

Novi poduzetnik u programu imat će sljedeće zadatke i zaduženja:

  • sastaviti i potpisati „Izjavu o obvezivanju održavanja kvalitete” koja će osigurati besprijekoran radni odnos između novog poduzetnika i poduzetnika domaćina. U njoj će, između ostalog, biti navedeni ciljevi boravka i izložen plan aktivnosti tijekom boravka;
  • potpisati ugovor s lokalnom kontakt točkom kako bi se isplatila stipendija za boravak. Ugovor definira zadatke, odgovornosti, financijske uvjete i pravne implikacije projekta unutar zadanog roka;
  • nakon završetka boravka dostaviti ispunjen upitnik s povratnim informacijama u kojem će pisati poslove koje obavljao, vještine i znanja koje je usvojio i kako je razmjena pozitivno utjecala na razvoj njegovog poslovanja;
  • potruditi se da boravak bude što uspješniji i produktivniji.

Poduzetnik domaćin koji sudjeluje u programu obavlja sljedeće zadatke i zaduženja:

  • mora osigurati visoku razinu kvalitete edukacije i cjelokupnog radnog odnosa s novim poduzetnikom koji mora steći znanje kako bi mogao pokrenuti održivo poslovanje,
  • mora potpisati dokument „Izjava o obvezivanju održavanja kvalitete“ koji će osigurati besprijekoran radni odnos između poduzetnika domaćina i novog poduzetnika. U njoj će, između ostalog, biti navedeni ciljevi razmjene i izložen plan aktivnosti tijekom boravka.
  • Po završetku razmjene također ćete morati ispuniti upitnik s povratnim informacijama o uspješnosti razmjene.

Stipendija za boravak u inozemstvu

Financijska potpora novim poduzetnicima pomaže u pokrivanju troškova putovanja i boravka tijekom razmjene. Financijska potpora se obračunava mjesečno, a odražava ukupni životni trošak u zemlji boravka.

Stipendiju dodjeljuje lokalna kontakt točka izabrana sa strane poduzetnika početnika (registrirana na online aplikaciji) s kojom novi poduzetnik potpisuje ugovor koji definira visinu potpore tijekom boravka te načine plaćanja (npr. djelomična isplata na početku boravka, mjesečna isplata, itd.).

Trajanje programa

Predviđeno trajanje ovog programa je 1-6 mjeseci, uz mogućnost podjele u tjedne intervale (pod uvjetom da trajanje ne premaši ukupan broj od 12 mjeseci).

Kako se prijaviti?

Poduzetnici koji žele sudjelovati u programu razmjene mogu odabrati svoju željenu lokalnu kontakt točku. Aktivna lokalna kontakt točka u zemlji prebivališta poduzetnika pruža upute te služi kao kontakt točka tijekom cijelog procesa. Poduzetnici koji žive u jednoj od malobrojnih zemalja gdje nema lokalnih kontakt točki mogu se registrirati kod kontakt točke u susjednoj ili najbližoj zemlji po izboru.

Nakon što su primljeni, poduzetnici će moći pristupiti svim ostalim funkcionalnim aplikacijama u online katalogu, što će omogućiti pretraživanje odgovarajućih poduzetnika.

Preporučujemo da potencijalni kandidati pažljivo pročitaju priručnik za registraciju (priručnik za nove poduzetnike // priručnik za poduzetnike domaćine) kako bi imali sve potrebne informacije prije početka procesa registracije.

Više informacija o ovom projektu saznajte na web stranicama ACT Grupe.

Datum:
15.04.2020
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X