Dura
Edukacije

UPOZNAJTE UMJETNU INTELIGENCIJU KROZ STROJNO UČENJE

UPOZNAJTE UMJETNU INTELIGENCIJU KROZ STROJNO UČENJE
UPOZNAJTE UMJETNU INTELIGENCIJU KROZ STROJNO UČENJE

Dubrovačka razvojna agencija za vas organizira Tech radionica  „Upoznajte umjetnu inteligenciju kroz strojno učenje “ koja će se održati u subotu 07. studenog 2020. godine ONLINE s početkom u 10:00 sati. Radionica je namijenjena svim mladim osobama i onima koji se tako osjećaju.

Strojno učenje i umjetna inteligencija postali su jedna od najatraktivnijih i najbrže rastućih tehnologija današnjice. Virtualni asistenti, autonomni automobili, pametni zvučnici, chatbotovi, sustavi preporuka i filteri neželjenih e-mailova sve su rašireniji u svakodnevnom životu. Dostupnost velikih količina podataka i računalne snage omogućili su svojevrsnu tehnološku revoluciju pomoću algoritama neuronskih mreža koje sve bolje razumiju svijet koji vidimo i jezik kojim pričamo.

Polaznici radionice upoznat će se s osnovnim konceptima strojnog učenja (machine learning), nakon čega će u praktičnom dijelu izraditi model za predviđanje ocjene boravka u apartmanu na temelju komentara gostiju. Ova vrsta zadatka naziva se analiza sentimenta, a obuhvaćat će koncepte iz obrade prirodnog jezika (NLP – Natural Language Processing), jednog od velikih područja primjene strojnog učenja. Tijekom izrade modela koristit će se pojedini algoritmi za analizu i razumijevanje teksta, kao što su neuronske mreže koje spadaju u domenu dubokog učenja.

Praktični dio radionice izvodit će se u programskom jeziku Python i pripadnim razvojnim okvirima (scikit-learn, Keras, TensorFlow), stoga će osnovno znanje Pythona biti poželjno, no nije preduvjet. Programski kod će se izvršavati unutar cloud okruženja Google Colab, stoga će polaznici prije početka trebati kreirati Google račun ako ga ne posjeduju.

Program radionice

  1. Uvod u strojno učenje
  2. Uvod u obradu prirodnog jezika
  3. Oblikovanje problema – Analiza sentimenta komentara o boravku u apartmanu
  4. Prikupljanje podataka s web stranice booking.com
  5. Eksplorativna analiza podataka
  6. Priprema podataka (čišćenje, stemming, pretvaranje riječi u brojeve)
  7. Izrada modela
  8. Eksperimentiranje i odabir optimalnog modela
  9. Završno testiranje i treniranje modela
  10. Puštanje modela u rad – demonstracija rada postojećih web servisa
  11. Opcionalno: Traženje semantički sličnih komentara

Trajanje radionica je predviđeno od 10:00 – 18:00 sati.

O predavačima:

Milan Pavlović

Milan je magistar informatike i programski inženjer koji je karijeru započeo kao asistent na FOI-u, u području računalnih mreža i operacijskih sustava, a u strojnom učenju i obradi prirodnog jezika usavršavao se na zagrebačkom FER-u, online tečajevima i vlastitim projektima (croapi). Danas radi kao podatkovni znanstvenik u tvrtki TalentLyft. Najviše se bavi problemima razumijevanja prirodnog jezika kao što su semantička sličnost i pretraživanje, klasifikacija teksta i ekstrakcija informacija.


Ivan Židov

Ivan je prvostupnik matematike koji je svoje znanje strojnog učenja stekao potpuno samoinicijativno kroz tečajeve, knjige i online blogove. Kao temu završnog rada imao je „Uvod u neuronske mreže“ gdje je opisivao matematičke osnove strojnog učenja. Svoje teoretsko znanje stavio je u praksu na vlastitim projektima koji su bili ponajviše iz područja računalnog vida. Nakon što se zaposlio kao podatkovni znanstvenik u tvrtki TalentLyft, specijalizira se za obradu prirodnog jezika te statističku obradu podataka.

Prijaviti se možete putem slijedećeg linka: PRIJAVNICA 

Više informacija možete dobiti putem maila mpuljas@dura.hr ili na mob: 099 5361 271

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X