Dura
Novosti

DURA JE SUDJELOVALA NA ONLINE RASPRAVI „SMARTER EUROPE“

DURA JE SUDJELOVALA NA ONLINE RASPRAVI „SMARTER EUROPE“
DURA JE SUDJELOVALA NA ONLINE RASPRAVI „SMARTER EUROPE“

Događaj se održao online 12. studenoga 2020. godine i na njemu je sudjelovao djelatnik DURA-e Mato Mojaš. Online događaj je održan u sklopu javnih konzultacija za ADRION-e nakon 2020. godine.

Voditeljica zajedničkoga tajništva programa ADRION Barbara di Piazza uvodno je predstavila teme online rasprave i pozdravila predstavnike zemalja koje su uključene u online raspravu. Konzultacije će pridonijeti odlučivanju o smjernicama i samome programu ADRION-a nakon 2020. godine.

Trenutno je 8 zemalja uključeno u ADRION program, 4 su prioritetne osi. Do sada su objavljena 3 poziva za prijavu projekata i odobrena su 62 projekta. 17 projekata iz područja inovacija, 32 iz održivoga razvoja, 12 iz područja transporta i 1 EUSAR.

U novom programskom periodu ADRION-a biti će uključeno 9 zemalja. Sjeverna Makedonija kao novi član. Ciljevi politike će biti podijeljeni u 3 osi: PO1 pametna EU, PO2 zelena EU i PO3 povezana EU.

Nakon toga su uslijedile prezentacije koje su predstavile relevantne trendove u projektima.

Predstavljena je pametna specijalizacija i plava ekonomija. Plava ekonomija je pojam u ekonomiji koji se odnosi na iskorištavanje i očuvanje morskog okoliša.

Fokus javnih konzultacija je:

– predstaviti Jadransko jonsku teritorijalnu analizu s naglaskom na snage i slabosti u području prometa, povezanosti i održive mobilnosti

– Razgovarati o potencijalima koji se mogu riješiti transnacionalnom suradnjom za razvoj održive, klimatski otporne, inteligentne, intermodalne mobilnosti, uključujući poboljšani pristup TEN-T

– Predstaviti pokrenite online savjetovanje.

ADRION je Jadransko-jonski program Interreg V-B, poznat kao ADRION, jedan je od 15 europskih programa suradnje čiji je cilj promicanje bolje suradnje i regionalnog razvoja u cijeloj Europi. ADRION podržava suradnju i solidarnost kroz financiranje projekata između osam partnerskih država unutar jadransko-jonske regije, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Grčku, Italiju, Crnu Goru, Srbiju i Sloveniju. Štoviše, ADRION podržava ciljeve Strategije EU-a za Jadransko jonsku regiju, jedne od četiri makroregionalne strategije EU-a rođene s ciljem rješavanja zajedničkih izazova u određenom području suradnje. Prema trenutnom programskom razdoblju 2014.-2020., ADRION je financirao projekte na nekoliko područja, a obuhvaćaju inovacije u plavom gospodarstvu, pametnu specijalizaciju, bioekonomiju, očuvanje prirode, biološku raznolikost, održivu mobilnost i promet.

Datum:
12.11.2020
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X