Dura
Novosti

Održani 8. po redu Dani kreativnih kulturnih industrija

Osmi put za redom, DURA je i ove godine uspješno organizirala Dane kreativnih kulturnih industrija u Dubrovniku, pod pokroviteljstvom grada Dubrovnika i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Manifestacija se održala od 24. do 26. studenog 2021. na više lokacija te kao i prethodnih godina, održao se bogat kulturno-kreativni program.

Prvog dana, u srijedu 24. studenog, manifestacija DKKI započela je panel raspravom naziva „Utjecaj digitalnih medija na društvo“ koju je moderirala i vodila Belinda Marić. Gosti ove rasprave bili su prof. dr. sc. Mato Brautović, suvlasnica marketinške agencije PRWA d.o.o. Marina Braćić, ekonomistica (i influencericu) Vildana Mrša, profesorica psihologije Suada Salčić i maturantica Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik Eta Kolunđija. Sljedeća na programu bila je glazbena diskusija i radionica u pripremi Alana Polzera i Tea Martinovića na temu „glazba-vrijeme-ritam-trening uha“. U međuvremenu na drugom kraju Grada, u Muzeju crvene povijesti, voditelj muzeja Krešimir Glavinić proveo je sudionike kroz postav i točke muzeja na kojima je aplicirana proširena stvarnost, a zatim radionicu i prezentaciju održala  magistra računarstva Mara Burum.

U poslijepodnevnim satima uprizoreno je službeno otvorenje manifestacije DKKI. Otvorenju je prethodio nastup rasplesanih članica Plesno rekreacijskog studija Dubrovnik pod vodstvom Paole Šutić, nakon čega je članica uprave Dubrovačke razvoje agencije Marina Lazarević ispred DURA-e pozdravila sve okupljene, zahvalila ovogodišnjim sponzorima i donatorima DKKI-a te najavila bogati program za iduća dva dana manifestacija. Tom je prilikom zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić izrazila svoju podršku tradiciji organiziranja ove manifestacije koju je zatim svečano proglasila otvorenom. Otvorenje ovogodišnjeg DKKI-a bilo je popraćeno otvorenjem izložbe fotografija Ivana Mihaljevića pod nazivom „Izvan okvira“ te praizvedbom skladbe „Adio pameti“ Sloboodana Begića i Denisa Ajdukovića.

Drugog dana Dana kreativnih i kulturnih industrija, održalo se pregršt radionica, predavanja i igara. Dan je započeo radionicom Dživa Jelića o osnovama izrade web stranice u prostoru DURA-e, dok se u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik održavala radionica za najmanje o „čarobnom svijetu kukaca“. Točno u podne, Marija Grgurević svoje je sudionike na radionici joge dahom i pokretom povela do dublje kreativnosti. Učenici na slikarskom odjelu Umjetničke škole Luke Sorkočević, upoznali su se s osnovama snimanja na istoimenoj radionici Ivana Mihaljevića. Također učenici su imali priliku čuti predavanje Domagoja Perkića o stećcima, nakon čega je Mato Krile na primjeru 3D stećka objasnio princip rada 3D printera. U Lazaretima se za to vrijeme odvijala radionica udruge Divertimenat za djecu na temu skoro zaboravljenih uličnih igara poput graničara, frnja i pucometa.

U drugom dijelu dana u znanstvenoj knjižnici predstavljen je virtualni vodič za korištenje digitalne zbirke Znanstvene knjižnice Dubrovnik, što je bilo dostupno i putem live stream-a, a speleologinje Jelena Beželj i Anita Trojanović iz Speleološkog odsjeka HPD Sniježnice održale su prezentaciju o svom radu, pokazale nam svoja „najdublja“ putovanja kao i brojne zanimljivosti na koje su u tim prilikama naišle. U predvečernjim satima, vodičica Vesna Barišić povela je sve okupljene na turu o manje znanim dijelovima dubrovačke povijesti na temu zločina i kazni u mračnom srednjem vijeku Dubrovnika. Kraj drugog dana obilježila je predstava naziva „Tišine boje tuge“ u izvedbi Studentskog teatra Lero.

Posljednji dan ovogodišnje manifestacije započeo je kreativnom kulinarskom radionicom „Jestive čizmice svetog Nikole“ pod vodstvom Mirne Sarić/NUTRIGURMAN održanom u kuhinji udruge DEŠA na kojoj su roditelji i djeca uživali u izradi raznolikih jestivih božićnih ukrasa. Nakon jestivih ukrasa, one dekorativne božićne ukrase izrađivali su sudionici radionice Ane Milašević/BABOON. U popodnevnim satima u Lazaretima, najmanji su, uz pomoć onih malo starijih izrađivali majmune od čarapa na kreativnoj radionici koju je osmislila i vodila Carmela Grgurević/FILLUART.

Kao i svake godine, na Danima kreativnih i kulturnih industrija, održana je popularna prezentacija „ART OF YOUR MIND powered by Pecha Kucha“ koju je vodio Mislav Ćimić, a gosti su u prepoznatljivom i kratkom formatu predstavili sebe i svoj rad. Ovom prilikom prezentaciju su održali: Maja Milošević, Domagoj Perkić, Katarina Alamat Kusijanović, Vedran Mezei, Rebecca Charry Roje, Ivan Mihaljević, Julijana Antić Brautović, Ivan Boban, Marija Grgurević, Anita Trojanović i Tomislav Sjekavica.

Cijela manifestacija završila je koncertom MatMar & BLOOMBOX-a, održanim u Lazaretima, a koji je bio dostupan i široj publici putem web streama.

Manifestacija je organizirana pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture RH, uz doprinos sponzora: Dubrovačka baština d.o.o., Muzej crvene povijesti Dubrovnik, Lazareti Kreativna četvrt Dubrovnika, Dubrovačke knjižnice, ENUM, Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Studentski teatar Lero, Udruga Divertimenat, Speleološki odsjek HPD Sniježnica, Umjetnička škola Luke Sorkočevića, Udruga DEŠA.

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X