Dura
Novosti

Što s tvrtkom ili obrtom nakon povlačenja vlasnika iz poslovanja?

Što s tvrtkom ili obrtom nakon povlačenja vlasnika iz biznisa? 𝐓𝐞𝐦𝐚 𝐨 𝐤𝐨𝐣𝐨𝐣 𝐬𝐞 𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐢č𝐚 𝐩𝐮𝐧𝐨, 𝐚 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐚 𝐣𝐨𝐣 𝐩𝐨𝐬𝐯𝐞𝐭𝐢𝐭𝐢 𝐦𝐚𝐤𝐬𝐢𝐦𝐚𝐥𝐧𝐮 𝐩𝐚ž𝐧𝐣𝐮. Iznenadili biste se koliko je to osjetljivo područje sa puno upitnika kojih nismo ni svjesni.

„Prijenos poslovanja  jedno je od najvažnijih područja kojem svaki poduzetnik u svom poslu treba posvetiti maksimalnu pažnju. Posebno je to važno u obiteljskim tvrtkama kada se poslovanje prenosi sa jedne na drugu generaciju. U našoj tvrtki taj smo postupak otvorili prije nekoliko godina i još ga nismo završili. Iznenadili smo se koliko je to osjetljivo pitanje sa puno upitnika kojih do tada nismo bili svjesni.“ – Ivan Topčić, osnivač, vlasnik i direktor obiteljskog poduzeća – Tim kabel d.o.o.

Cilj ove radionice o IZAZOVIMA PLANIRANJA PRIJENOSA POSLOVANJA je pomoći vlasnicima malih i srednjih poduzeća i obrta u planiranju budućnosti poduzeća nakon njihovog umirovljenja. Tijekom radionice govorilo se o mogućim rješenjima prijenosa poslovanja, te kako odabrati najbolje rješenje – za vlasnika, obitelj, poduzeće i zaposlenike.

Prijenos poslovanja (upravljanja i vlasništva) kritična je faza u razvoju obiteljskih, ali i drugih malih i srednjih poduzeća. Priprema za prijenos poslovanja iziskuje vrijeme i posvećenost vlasnika poduzeća. Planiranju prijenosa poslovanja potrebno je pristupiti na vrijeme, kako bi se izbjeglo donošenje odluka o budućnosti poduzeća pod pritiskom iznenadnih i nepredvidivih okolnosti (bolesti, smrtnog slučaja i sl).

U Europskoj uniji velika pažnja i poduzetnika i poduzetničkih potpornih institucija usmjerena je na proces prijenosa poslovanja. Statistike ukazuju na 450.000 poduzeća s oko 2 milijuna zaposlenih koja svake godine u Europskoj uniji prolaze proces prijenosa poslovanja, te oko 150.000 poduzeća koja problemu prijenosa poslovanja ne pristupaju na adekvatan način čime se u pitanje dovodi oko 600.000 radnih mjesta.

Business Transfer Barometar istraživanje u Hrvatskoj, koje je u 2015. godini proveo CEPOR, ukazalo je na 16.590 poduzeća (s oko 179.000 zaposlenih) u Hrvatskoj čiji vlasnici bi trebali započeti planirati proces prijenosa poslovanja. Rizičnu skupinu predstavlja oko 5.300 poduzeća gdje je budućnost 57.000 radnih mjesta neizvjesna jer vlasnici potcjenjuju složenost i trajanje procesa prijenosa poslovanja.

Važnost teme su shvatili i naši polaznici koji su čak doputovali iz Trogira i Sinja kako bi riješili svoje nedoumice!

Hvala našoj predavačici dr.sc. Mireli Alpezi direktorici CEPOR-a na iznimno korisnom predavanju. CEPOR-a – Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, od 2009. godine aktivno prati i aktualizira problematiku obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja u Hrvatskoj.

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X