Dura
Natječaji

Poziv za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2024. godini

Središnji državni ured za demografiju i mlade 22. siječnja 2024. godine objavljuje Poziv za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2024. godini.

Poziv se raspisuje u svrhu osiguravanja financijskih sredstava za projekte ulaganja u objekte dječjih vrtića usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta kao i podizanju kvalitete pedagoških standarda te ublažavanja postojećih regionalnih nejednakosti.

CILJ PROGRAMA

Program podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima (dalje u tekstu: Program) osmišljen  je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja kroz opremanje fiksnom opremom i uređenje okoliša te uređenje postojećih vanjskih terena.

Cilj programa je provođenje poticajne demografske i obiteljske politike, kroz razvoj i unapređenje postojećih kapaciteta vanjskih terena i igrališta dječjih vrtića kako bi se omogućila raznolikost prostora za igru te pridonijelo poboljšanju sigurnosti djece u prostorijama objekta i izvan njega. Republika Hrvatska je pokazala izuzetan napredak prema ostvarivanju barcelonskih ciljeva, ali je i dalje znatno ispod razine Europske unije. Regionalizacija Hrvatske se očituje u rasprostranjenosti dječjih vrtića, zbog toga je jedan od ciljeva ovog programa smanjivanje regionalnih razlika u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Sredstvima programa pomoći će se jedinicama lokalne samouprave, osnivačima dječjih vrtića, u provedbi projekta. Ulaganje u objekte dječjih vrtića pridonijet će poboljšanju materijalnih uvjeta kao i podizanju kvalitete pedagoških standarda te doprinijeti ublažavanju postojećih regionalnih nejednakosti.

FINANCIRANJE

Sredstva za provedbu Programa osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za  2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu (Narodne novine, broj  149/23), aktivnost A934005 – Podrška pristupačnosti kulturnih, sportskih i socijalnih usluga.

Ukupan iznos sredstava osiguran za provedbu Programa iznosi 3.300.000,00 eura.

  • Za jedinice lokalne samouprave razvrstane od I. do IV. skupine po indeksu razvijenosti osiguran je iznos od 1.800.000,00 eura.
  • Za jedinice lokalne samouprave razvrstane od V. do VIII. skupine po indeksu razvijenosti osiguran je iznos od 1.500.000,00 eura.

Poziv će biti otvoren 30 dana od dana objave Poziva na mrežnim stranicama Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Dokumentaciju Poziva možete pronaći na sljedećoj povezici

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X