Dura
Novosti slider

Započeo projekt VALUE PLUS

U Ravenni je 7. i 8. svibnja održana početna konferencija projekta VALUE PLUS (Value plus to cultural districts for the tourist enhancement of the cross-border area / VALUE plus – kulturni klaster za turističko poboljšanje prekograničnog područja), koji se provodi u sklopu prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2021.-2027. Ova dvodnevna događanja označila su početak intenzivnog rada na realizaciji projekta te priliku za temeljitu raspravu o planovima i ciljevima koje partneri zajednički žele postići.

Glavni cilj projekta je prijenos, implementacija, unaprjeđenje i poboljšanje modela kulturne četvrti, koji je definiran kroz prethodni projekt ‘Value’. Kapitalizacija rezultata iz projekta VALUE uključuje daljnji razvoj i primjenu zajednice na digitalnoj platformi, proširenje modela četvrti te provedbu aktivnosti izgradnje kapaciteta usmjerenih na generiranje više stručne kvalifikacije u turističkom sektoru, kao i na uspostavu direktnih veza s poduzetničkom strukturom uključenih teritorija.

Projekt okuplja 8 partnera iz Italije i Hrvatske. U ulozi vodećeg partnera je Općina Ravenna, a ostali talijanski partneri su Regionalni park Veneto Po Delta, Regija Emilia-Romagna, Institut Delta za primijenjenu ekologiju iz Ferrare i Općina Patù. Osim Dubrovačke razvojne agencije DURA ispred koje su sudjelovanju na sastancima prisustvovale zaposlenice Luna Polić Barović i Mia Kurtović, druga dva hrvatska partnera na projektu su Općina Medulin i Grad Cres. Svi partneri zajedno rješavaju izazove poput diversifikacije turističkih tokova i poboljšanja kulturne ponude, s ciljem produljenja turističke sezone izvan ljetnog razdoblja i smanjenja pritiska na povijesnu jezgru grada preusmjeravanjem turizma na periferna područja i širenjem urbanog prostora za javnu upotrebu.

Na početku sastanka, prisutne je pozdravio Zamjenik gradonačelnika za kulturu i politike mladih Ravenne, što je naglasilo važnost podrške lokalnih vlasti u provedbi projekta te osnažilo suradnju između javnog, privatnog i civilnog sektora u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Prvi dan sastanka bio je posvećen detaljnoj analizi projektnih aktivnosti i definiranju konkretnih koraka koje će partneri poduzeti u sljedećim mjesecima. Razmatrane su smjernice za implementaciju modela kulturnih četvrti, s naglaskom na važnost integracije kulturnih resursa i razvoja turističke infrastrukture. Također, partneri su razmijenili iskustva i najbolje prakse kako bi unaprijedili planove i osigurali usklađenost s ciljevima projekta. Drugi dan sastanka obuhvatio je terenski obilazak grada Ravenna, koji je bogat kulturnim i povijesnim znamenitostima. Ovaj obilazak pružio je partnerima jedinstvenu priliku da iz prve ruke upoznaju lokalnu baštinu i potencijale ovog područja te da dublje razumiju kontekst u kojem će se provoditi projektni aktivnosti.

Ovi sastanci su bili prilika za intenzivnu razmjenu ideja, stvaranje partnerskih veza te postavljanje temelja za uspješnu provedbu projekta u narednom razdoblju.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.750.000,00 eura, pri čemu je za Dubrovačku razvojnu agenciju DURA namijenjeno 282.355,00 eura. Razdoblje provedbe projekta je od 1. veljače 2024. do 30. srpnja 2026. godine.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

VALUE Plus (Interreg Italy – Croatia programme 2021. – 2027.)

Dura_user

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X