Dura
Novosti

DURA potpisala dodatna dva ugovora iz Programa sufinanciranja vrijedne 56.435,80 EUR

Predsjednica uprave Dubrovačke razvojne agencije DURA-e Ana Marija Pilato Krile potpisala je dva nova ugovora za sufinanciranje projekta „COOL NOONS“ i „HERIT ADAPT“ iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u financijskom razdoblju 2021.-2027. od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) koje je uručila državna tajnica Zrinka Raguž. Projekti se provode u okviru programa Interreg EURO MED 2021.-2027. i DURA ima ulogu projektnog partnera.

Projekt „COOL NOONS“ sufinancira se dodatnim 26.055,80 EUR, a sami cilj projekta, s ukupnim proračunom za DURA-u u iznosu od 260.558,00 EUR, ima za cilj pružiti podršku gradovima na MED području kako bi se prilagodili izazovima klimatskih promjena, a istovremeno poboljšali život stanovnika i posjetitelja. Kako bi to postigli, građani će se  uključiti u proces donošenja odluka i testirati različita rješenja. Cilj je smanjiti rizike povezane s klimatskim promjenama koji mogu negativno utjecati na turizam, a misija projekta je unaprijediti mediteranske gradove i učiniti ih održivijima i atraktivnijima za sve. Razdoblje provedbe projekta je od 1. siječnja 2024. godine do 1. listopada 2026. godine.

Projekt „HERIT ADAPT“ sufinancira se dodatnim 30.380,00 EUR, s ukupnim proračunom za DURA-u u iznosu od 303.800,00 EUR, a cilj projekta je razviti modele održivog turizma koji prepoznaju potrebe otpornosti spomenika kulturne baštine u uvjetima klimatskih promjena. Model će se implementirati u 8 odabranih pilot područja diljem Euro-MED regije, uključujući UNESCO-ve lokacije, kao i manje poznate spomenike, obalna i planinska područja, među kojima će biti i Knežev dvor u Dubrovniku. Zavod za obnovu Dubrovnika, koji više od 40 godina dokumentira i provodi programe obnove dubrovačkih spomenika, u funkciji pridruženog partnera na projektu ima savjetodavnu ulogu u provedbi pilot akcije na mjestu odvijanja tehničkih aktivnosti. Prvi korak u realizaciji pilota za Dubrovnik bit će izrada 3D modela Kneževog dvora metodom fotogrametrije. Razdoblje provedbe projekta je od 1. siječnja 2024. godine do 30. rujna 2026. godine.

U travnju ove godine potpisana su ukupno tri ugovora za sufinanciranje:

Projekt „Remote-IT – Remote and Hybrid work for Thriving Cities“, u kojemu je DURA vodeći partner, provodi se u sklopu URBACT programa i sufinancira se dodatni iznosom od 23.510,00 EUR. Cilj projekta Remote-IT, ukupno vrijednog 744.110,00 EUR s trajanjem do kraja 2025. godine, je kroz izradu akcijskog plana istražiti načine na koje gradovi mogu odgovoriti na praksu rada na daljinu u cilju ojačavanja lokalnih ekonomija kao i smanjenja ugljičnog otiska i povećanja kvalitete života.

Projekt „Eco-Core – Green Transition in Small Cities along Transport Corridors“, također iz URBACT programa, sufinanciran je u iznosu od 7.540,00 EUR. Cilj ovog projekta s trajanjem također do kraja 2025. godine je izgraditi kapacitete malih gradova u suočavanju s klimatskim promjenama.

Treći ugovor vrijedan 5.060,28 EUR potpisan je za projekt “HABI – Aktivnosti podizanja svijesti, obuka i znanstvena istraživanja o vrstama i staništima od zajedničkog interesa zajednice”. Glavni partner je talijanska općina Conversano, dok su partneri s dubrovačke strane DURA i JU Rezervat Lokrum.

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X