Dura
Novosti

Dura sudjelovala na konferenciji ‘URBANI FORUM – Produktivni, zeleni i pravedni urbani razvoj’

 

 

Prvi i drugi listopada 2024. godine, na Sveučilištu Algebra u Zagrebu održana je konferencija Urbani forum – Produktivni, zeleni i pravedni urbani razvoj, u organizaciji Udruge gradova – kontakt točke za programe URBACT i Europska urbana inicijativa (EUI).

Ovaj dvodnevni događaj okupio je ključne dionike iz područja održivog urbanog razvoja i kohezijske politike, s ciljem unaprjeđenja nacionalnih i europskih politika za gradove, među kojima je bila i predsjednica Uprave Dubrovačke Razvojne Agencije DURA gđa. Ana Marija Pilato Krile.

Na konferenciji su održani paneli i radionice o temama poput jačanja lokalnog gospodarstva, digitalizacije, dekarbonizacije i razvoja energetski održivih zajednica, a gđa. Ana Marija Pilato Krile je sudjelovala na panelu URBACT projekti za lokalno gospodarstvo.

Tom prilikom gđa. Pilato Krile je predstavila ključne izazove i prilike s kojima se Grad Dubrovnik suočava u poticanju lokalne ekonomije i inovacija te istaknula je važnost URBACT programa za Dubrovnik, naglasivši kako on omogućava testiranje inovativnih rješenja za održivi razvoj. Kao primjer dobre prakse navela je projekt Tourism Friendly Cities, kroz koji je DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom testirala uvođenje brodova kao oblika javnog prijevoza. Ovaj pilot projekt posljedično je doveo do izrade studije izvodljivosti za elektrifikaciju javnog pomorskog prometa, ključnog za smanjenje emisije CO2 i razvoj održive prometne infrastrukture u gradu Dubrovniku.

Nadalje, istaknut je i projekt Tech Town koji je pomogao uvođenje digitalnih usluga za građane i gradsku upravu te tekući projekt Remote-It koji istražuje izazove rada na daljinu i njegov utjecaj na lokalnu zajednicu, a u kojem je DURA vodeći partner.

Kroz navedene različite projekte DURA i Grad Dubrovnik pokazali su svoju predanost implementaciji inovacija koje poboljšavaju kvalitetu života građana a URBACT projekti omogućili su Gradu Dubrovniku povezivanje s europskim gradovima i prijenos znanja za rješavanje izazova današnjeg doba. Obzirom da je strateški cilj Grada Dubrovnika održivi razvoj i implementacija raznovrsnih rješenja za bolji život, mnoge inovacije provedene kao pilot projekti projekata iz URBACT programa već su postale dio svakodnevnog života građana.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X