Dura
Novosti

Održano stručno vodstvo Kneževog dvora uz multimedijalni vodič

U sklopu programa “Otvorena vrata EU projekata” održano je stručno vodstvo kroz postav Kneževa dvora uz korištenje multimedijske aplikacije. Događaj je organizirala Dubrovačka razvojna agencija DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Dubrovačkim muzejima, a vodili su ga Lucija Vuković, viša kustosica Dubrovačkih muzeja, i Stjepan Ćavar, viši stručni suradnik DURA-e.

Predstavljeni multimedijski vodič realiziran u sklopu projekta HERIT-DATA, financiran programom Interreg Med., koji je za cilj imao smanjiti utjecaj ljudskih aktivnosti (turizma) na kulturno naslijeđe, a u tom okviru razviti održivo i odgovorno upravljanje turizmom usmjereno prema kulturnom naslijeđu uz korištenje tehnologije i inovativnosti u alatima za upravljanja (Big and Open Data), kao i druge politike i socijalne mjere.

Radi se o multimedijskom vodiču razvijenom za mobilne uređaje (za platforme Android i iOS) koji je implementiran u Kneževom dvoru. Mobilna aplikacija nudi samostalno vodstvo za individualne korisnike, a osim audio vodstva sadrži brojne zanimljive priče koje pričaju kostimirani likovi kroz proširenu stvarnost, čiji se videi pokreću putem posebnih stalaka postavljenih u prostoru. Aplikacija detektira broj ljudi u stvarnom vremenu i posjetiteljima prezentira jedan od dva različita narativa. U vrijeme manje posjećenosti Dvora posjetitelji imaju mogućnost pokrenuti dužu verzija audio vodiča s elementima proširene stvarnosti, a u satima veće posjećenosti posjetiteljima se predstavlja kraća verzija multimedijskog vodiča. Na ovaj način stimulira se posjetitelje da dođu u muzej u vrijeme izvan vršnih sati kada im se nudi detaljniji vodič kroz muzej.

 

Osim rezultata projekta HERIT-DATA, predstavljene su i nadolazeće intervencije koje će se u Dubrovačkim muzejima provesti kroz projekte COOL NOONS (Interreg Euro-MED) i HERIT-ADAPT (Interreg Euro-MED).

Posjetitelji su izrazili veliko zadovoljstvo multimedijskim vodičem koji im je omogućio cjelovit uvid u postav Kneževa dvora.

Kako izgleda tura s multimedijalnim vodičem možete pogledati u ovdje.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X